Prima pagină » Actualitate » Psiholog: ”ABUZATORII sexuali caută mereu locuri de muncă în care să aibă acces la copii. Când copilul simte agitație în stomac, ceva nu e în regulă!”

Psiholog: ”ABUZATORII sexuali caută mereu locuri de muncă în care să aibă acces la copii. Când copilul simte agitație în stomac, ceva nu e în regulă!”

Psiholog: ”ABUZATORII sexuali caută mereu locuri de muncă în care să aibă acces la copii. Când copilul simte agitație în stomac, ceva nu e în regulă!”

Caz șocant la Școala Germană București, acolo unde un educator venit din Germania, ca voluntar, este suspectat că a agresat sexual doi copii în vârstă de cinci ani, atât în grădiniță, cât și în curtea acesteia. Faptele au fost reclamate, prin numărul 112, chiar de directoarea școlii private. Polițiștii și procurorii au început o anchetă în acest caz, care redeschide „Cutia Pandorei”, cu privire la abuzurile și la agresiunile sexuale asupra copiilor.

Cum se face prevenția, dar și selecția cadrelor didactice care ajung în preajma copiilor și adolescenților? De ce nu există și în România, ca în alte țări, un cazier special, pe care oamenii care lucrează cu copiii ar trebui să-l aibă? Sunt întrebări care reapar după fiecare caz nou de abuz sexual asupra copiilor și rămân în final fără răspuns.

Cazul de la Școala Germană București nu este unul singurar, și aici amintim de o altă situație terifiantă, cea a antrenorului de înot de la Clubul Dinamo care ar fi violat o fetiță de șapte ani, chiar în bazinul în care aceasta fusese adusă de părinți pentru a lua lecții de înot.

„Niciodată un adult nu trebuie să fie singur cu copilul la toaletă sau în situații similare”

Anda Păcurar, psihoterapeut certificat european, a explicat pentru Gândul că, atunci când vorbim despre abuzatori sexuali, ne referim la o categorie gravă și cronică, care nu poate fi vindecată.

Specialistul a subliniat că pericolul mare este că aceștia vor căuta mereu locuri de muncă în care să aibă acces la copii, tocmai de aceea, angajatorii trebuie să verifice foarte atent cine sunt persoanele care urmează să lucreze cu copiii.

Din păcate, întotdeauna vor exista adulți care încalcă limitele și adulți care abuzează. Când vorbim de abuzatori sexuali, vorbim de oameni cu o patologie gravă și cronică. Ei nu pot fi vindecați, nu pot înțelege consecințele devastatoare ale comportamentului lor și nu se pot opri. Din păcate, ei vor căuta mereu locuri de muncă în care să aibă acces la copii.

Pot fi în egală măsură bărbați sau femei și de regulă sunt foarte plăcuți și știu cum să cucerească, să atragă. Instituțiile care angajează persoane care urmează să lucreze cu copiii, trebuie să facă o verificare atentă a trecutului lor, legat de muncă, să verifice recomandările cu care ei vin și să aibă un cod etic strict de lucru cu copiii.

De exemplu, niciodată un adult nu trebuie să fie singur cu copilul la toaletă sau în situații similare. Întotdeauna trebuie să mai fie un adult.

Pe de altă parte, părinții și alți adulți implicați în creșterea copilului trebuie să se ocupe activ și empatic de dezvoltarea sentimentului de intimitate și de protejare a integrității corporale a copilului. Și asta nu se face prin a îngrozi copilul cu scenarii ce se pot întampla, ci prin a-l educa și ai respecta limitele intimității. Un copil învață acasă să aibă spațiul lui, să își facă ritualurile de igienă în intimitate”, a spus Anda Păcurar.

„Când copilul simte fluturi, agitație în stomac, înseamnă că ceva nu e în regulă și trebuie să spună”

Psihoterapeutul a explicat cum înțelegi, ca adult, că un copil a fost abuzat sau este abuzat, dar și ce trebuie învățat copilul, de către părinții săi, ca să recunoască și să evite astfel de situații.

Apoi, copilul este învățat că nimeni nu are voie să îl atingă, nici măcar prin pupat în zonele intime. Și îl mai învață să aibă încredere în instinctele lui. Când, de exemplu simte fluturi, agitație în stomac, înseamnă că ceva nu ese în regulă și trebuie să spună, să ceară ajutorul unui adult în care are încredere.

Ca adult, adesea înțelegi că un copil a fost abuzat sau este abuzat dacă are un comportament prea dezinhibat sexual sau dacă se retrage când încerci să-l ajuți să își scoată hainele sau să facă duș, dacă acuză dureri abdominale, originea lor fiind una emoțională, dacă are schimbări în comportament, legate de mâncat, de dormit etc.

Orice copil poate avea însă aceste manifestări în numeroase alte situații inofensive, de aceea este important să fie văzut de un psiholog înainte de a da curs suspiciunilor”, a explicat Anda Păcurar.

„Accentul trebuie pus pe evaluările psihologice ale cadrelor didactice”

Cristina Zaharia, psiholog specialist-expert, a explicat, pentru Gândul, de ce se întâmplă astfel de situații abominabile, în care victimele sunt copiii și ce ar trebui făcut pentru a fi evitate și prevenite.

Psihologul spune că, în primul rând, este nevoie de o evaluare atentă și profesionistă a celor care primesc validarea ca profesor sau educator, pentru că agresorul nu arată niciodată agresor.

„Din păcate, cadrele didactice sunt evaluate fie deloc, fie nu sunt evaluate competent. Există în cadrul cabinetelor psihologice din întreaga lume, nu doar din România, baterii de teste prin care pot fi evaluate atât cadrele didactice, ci și personalul adiacent. Prin aceste baterii de teste, noi, psihologii, putem să evaluăm gradul de discernământ și sănătatea psihică a angajatului respectiv.

Facem acest lucru, tocmai ca să putem vedea dacă există potențialul de deviere duală, tulburare de orice natură sau dacă persoana respectivă are un istoric de afecțiuni psihice pe care le poate aduce în realul copiilor de care se ocupă. Să nu uităm că foarte multe cadre didactice sunt angajate, pur și simplu, fără o examinare anume. Și aici nu mă refer la examinarea psihologică, ci la faptul că agresorii niciodată nu arată a agresori. 

Din contră, sunt persoane care simulează foarte bine docilitatea, profesionalismul, bunătatea și așa mai departe. Deci, sunt persoane care au un rol pe care îl joacă, nu au niște manifestări anume, pentru ca omul de rând, care nu are studii de specialitate, să-l identifice. Accentul trebuie pus pe evaluările psihologice ale cadrelor didactice. Da, aici putem să scădem rata de agresivitate în școli, licee și grădinițe”, a explicat psihologul.

„Reacțiile simptomatice în cazul abuzului sexual sunt cu atât mai mari cu cât a apărut mai devreme în viața copilului”

Cristina Zaharia a vorbit și despre traumele care apar în viața unui copil, viitor adult, după un astfel de abuz, dar și cum se manifestă acestea pe termen scurt și lung, dacă acel copil nu primește urgent ajutor de specialitate.

Expertul a precizat că simptomele supraviețuitorilor abuzului sexual survenit în copilărie sunt observate, de cele mai multe ori, în idei suicidare, tulburări de somn și în tulburări alimentare.

„Traumele duc cu siguranță la negare, la anestezie emoțională, la disociere, la depresii și sunt multe, multe altele. Reacțiile simptomatice în cazul abuzului sexual sunt cu atât mai mari cu cât acest abuz a apărut mai devreme în viața copilului și cu cât abuzul a fost mai sever. Prin urmare, printre efectele pe termen lung au fost identificate niveluri mai ridicate de vinovăție, atât în cazul copiilor, cât și al viitorilor adulți, dar și autoculpabilitate, tulburări de alimentație, traumatizări, anxietate, negare, probleme sexuale și probleme relaționale.

Simptomele supraviețuitorilor abuzului sexual survenit în copilărie sunt observate în idei suicidare, tulburări de somn și în tulburări alimentare. Atenție, însă! Nu înseamnă că, dacă avem persoane cu tulburări alimentare, cu anorexie, bulimie sau cu obezitate, acestea au fost agresate sexual în copilărie. Așa că nu vreau să le încurcăm între ele.

Supraviețuitorii abuzului sexual pot avea dificultăți în a vorbi despre lucrurile prin care au trecut. Ei gândesc negativ despre ei inșiși și ajung, după mulți ani de zile, să funcționeze în acest mod și să dezvolte sentimente de lipsă de valoare. Ajung să îi evite pe ceilalți, pentru că ei cred că nu au absolut nimic de oferit și se autoînvinovățesc în permanență”, a detaliat Cristina Zaharia.

„Ideal ar fi să nu mai stea în acel mediu, pentru că este în continuare traumatizant”

Specialistul atrage atenția că cei care trec prin astfel de abuzuri au nevoie cât mai urgent de protecția, de sprijinul și de încurajarea familiei. Apoi, ușor-ușor, ei trebuie reintegrați în viața colectivă, alături de rude și prieteni.

„Să li se explice de către familie că ceea ce s-a întâmplat a fost ceva care nu le aparține, a fost o istorie care nu le aparține, că nu sunt vinovați sub nicio formă de ceea ce s-a întâmplat și trebuie reintegrați cât mai curând în arealul acesta de colectiv, de prieteni.

Bineînțeles, ideal ar fi să fie mutați – și aici mă refer la copii – din zona unde au învățat până atunci, fie că este grădiniță sau școală. Să nu mai stea în acel mediu, pentru că acela este în continuare traumatizant, chiar dacă agresorul nu mai lucrează acolo. Asta pe lângă ajutorul psihologic, care ar  trebuie să existe urgent, chiar de a doua zi după ce s-a petrecut abuzul”, a conchis Cristina Zaharia, psiholog specialist-expert.

Au fost audiați directoarea Școlii Germane și părinții celor doi copii care ar fi fost agresați sexual

Polițiștii și procurorii care se ocupă de acest caz strâng mai multe probe, pentru a stabili cum s-au derulat faptele și ce măsură vor impune împotriva educatorului de la Școala Germană București.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

„La data de 10 iunie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 5 Poliție au fost sesizați, în jurul orei 17.00, de către o femeie, în calitate de director al unei unități de învățământ, cu privire la faptul că doi minori, în vârstă de 5 ani, ar fi fost agresați sexual. Bănuit de comiterea faptelor este educatorul acestora”, a anunțat Poliția Capitalei.

Ulterior, anchetatorii au audiat-o atât pe directoarea grădiniței, cât și pe părinții celor doi copii care ar fi fost agresați sexual.

În urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate până în acest moment, a rezultat presupunerea rezonabilă că bănuitul, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, profitând de imposibilitatea minorilor de a-și exprima consimțământul, în raport cu vârsta fragedă a acestora pentru a înțelege ce se întâmplă, i-ar fi agresat sexual pe cei doi minori”, a precizat Poliția Capitalei.

Școala Germană București a deschis în 2022 creșa și grădinița

Conform descrierii de pe site-ul unității de învățământ private,Școala Germană București face parte dintr-o rețea de aproape 140 de școli germane din străinătate și este susținută de Biroul Central pentru Școlile din Străinătate (ZfA) în numele Ministerului Federal de Externe”.

Mai mult, în 2022, presa scria despre faptul că Școala Germană din București inaugurează creșa și grădinița, cu mobilier dedicat activităților didactice pentru copii sub 6 ani, spații de joacă afară și un mini-teren multisport pentru baschet, handbal, volei și fotbal. Noul campus a fost inaugurat cu doi ani întârziere, din cauza restricţiilor impuse de pandemie.

S-a mai scris atunci că întreaga construcție a fost finanțată, în parte, dintr-o subvenție nerambursabilă a statului german în valoare de 4,5 milioane euro și de un credit luat de Deutsche Schule Bukarest. Școala este înființată sub forma juridică de asociație non profit ale cărei venituri pot fi investite exclusiv în atingerea obiectivelor acesteia.


CITEȘTE ȘI:

El este educatorul de la Școala Germană București suspectat că a agresat SEXUAL doi copii de 5 ani

Antrenor de înot de la CS Dinamo, ARESTAT pentru că ar fi violat o fetiță de 7 ani. Președintele CS Dinamo: „Nu o să tolerăm așa ceva!”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și