Caz de malarie la Iași. Un bărbat care a călătorit în Africa s-a întors infectat

Publicat: 22 07. 2021, 16:35
Unsplash.com/ caracter geenric

Un bărbat de 59 de ani din Iaşi a fost diagnosticat cu malarie, după ce a călătorit în Africa, el fiind în prezent internat la Spitalul de Boli Infecţioase din municipiu.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani a călătorit în Africa la începutul lunii iunie, în interes de serviciu. Transportul s-a făcut pe ruta Iași – București – Istanbul – Douala și retur.

Bărbatul de 59 de ani merge des  în țările tropicale în interes de serviciu și fusese imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație, dar nu a luat și tratamentul antimalarie, care se administrează cu cel puțin o săptămână înainte de călătorie, pe parcursul șederii și o săptămână după întoarcerea în țară.

La scurt timp după ce a revenit acasă din Africa, bărbatul a început să prezinte febră, frisoane, dureri musculare şi oboseală accentuată. Pentru că starea sa de sănătate nu s-a ameliorat, bărbatul a decis să meargă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, în 20 iulie, unde se află şi în prezent internat.

DSP a confirmat existenţa cazului de malarie.

Medicii spun că starea bărbatului este stabilă.

„Ţinând cont de antecedentele de călătorie, a apărut imediat suspiciunea de malarie, care s-a şi confirmat. Pacientul este acum stabil şi este monitorizat în permanenţă”, a declarat, joi, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.

Autoritățile sanitare vor face acum o anchetă epidemiologică, având în vedere perioada îndelungată în care bărbatul a stat acasă și a intrat în contact cu membri ai familiei și, posibil, și alte persoane.

Cum se manifestă malaria

Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. Ea este provocată de paraziții transmiși oamenilor prin înțepăturile țânțarilor și are simptome precum febră, dureri de cap și frisoane. În lipsa unui tratament poate duce la deces.

Malaria ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.