Un tânăr de 19 ani din China a fost diagnosticat cu boala Alzheimer. Este cel mai tânăr caz de afecțiune neurodegenerativă raportat vreodată, potrivit South China Morning Post.
Bărbatul, care a fost tratat la Spitalul Xuanwu al Universității Capital Medicale din Beijing, se confrunta de doi ani cu simptome de pierdere treptată a memoriei. Ajunsese până în punctul în care nu-și putea aminti ce făcuse într-o zi și nici unde îi erau lucrurile.
Starea lui, care l-a făcut pe bărbat să abandoneze și liceul, a provocat și întârzieri în abilitățile sale de citire și reacție.
După ce au detaliat cazul posibilei „boli Alzheimer cu debut precoce” într-un studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, cercetătorii au aflat și mai multe detalii șocante despre diagnosticul tânărului.
„Acesta este cel mai tânăr caz raportat vreodată care îndeplinește criteriile de diagnostic pentru probabil [boala Alzheimer] fără mutații genetice recunoscute”, au spus autorii.
Înainte de acest bărbat, al cărui nume rămâne nedezvăluit, aproape toți pacienții care sufereau de boală sub 30 de ani — 5% până la 10% dintre pacienți contractează boala înainte de 65 de ani — prezentau mutații genetice.
Anterior, cel mai tânăr caz înregistrat a fost al unui tânăr de 21 de ani care avea o mutație a genei PSEN1 , care a cauzat acumularea de proteine anormale și plăci bacteriene, a raportat ScienceAlert.
Acest caz îi determină pe cercetători să privească „natura” demenței într-o nouă lumină, potrivit editorului șef al Journal of Alzheimer’s Disease, George Perry, profesor la Universitatea Texas, din San Antonio.
„Acest caz atrage atenția asupra naturii eterogene a demenței care poate implica oameni de orice vârstă”, a spus el pentru presă. „În mod semnificativ, această descoperire poate separa boala Alzheimer de complexitatea îmbătrânirii și poate deschide câmpul către noi concepte pentru a promova inovarea”, a mai declarat acesta.
Noul studiu de caz despre adolescent determină o privire mai atentă asupra modului în care boala Alzheimer ar putea afecta tinerii în anii următori.
Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi una dintre cele mai mari provocări în neurologie, avertizează autorii.
„[Studiul] propune să se acorde atenție bolii Alzheimer cu debut precoce. Explorarea misterelor bolii Alzheimer la tineri poate deveni una dintre cele mai provocatoare întrebări științifice ale viitorului”, este concluzia studiului, citat de New York Post.