Cazul „Azilele groazei”. ANCHETA care arată că Primăria Voluntari și autoritățile statului știau ce se întâmplă în aceste centre încă din 2021
Continuă dezvăluirile legate de cel mai fierbinte subiect al momentului în România – „Azilele groazei”, așa cum este numit cazul tratamentelor inumane aplicate în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice sau cu dizabilități. O investigație jurnalistică derulată de Centrul de Investigații Media și Buletin de București arată că mai multe instituții ale statului și autorități locale știau încă din 2021 despre ce se întâmplă în aceste centre care trebuiau să asigure ”asistență și îngrijire” unor persoane dependente.
Din câte se pare, adrese cu situația de la unul dintre centrele din județul Ilfov au fost trimise la mai multe instituții.
Pe firul anchetei, cronologic
Astfel, de la Primăria Voluntari și până la Ministerul Muncii (prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), plus Ministerul Sănătății (prin Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (prin Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), chiar și Ministerul Mediului (Garda de Mediu), toți au primit sesizări și informări cu privire la situația de la unul dintre centrele de îngrijire a persoanelor cu dizabilități din județul Ilfov.
Potrivit sursei citate, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022 au ajuns la ministere și alte instituții detalii clare referitoare la relele tratamente aplicate persoanelor internate acolo.
Jurnaliștii celor două publicații arată că autoritățile au fost sesizate despre această situație de către vecini. Ei au reclamat posibile violențe, posibila lipsă de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, chiar și unele nereguli legate de modul de funcționare a azilelor.
Dovezile din ancheta jurnalistică a Centrului de Investigații Media și Buletin de București au fost publicate luni, 10 iulie 2023. Mai multe documente arată că inclusiv la Primăria Voluntari ar fi fost făcute astfel de sesizări.
12 octombrie 2021, prima sesizare
În data de 4 octombrie 2021, printr-un contract semnat, Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” preia aproape 30 de persoane cu dizabilități, aflate în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sector 3, și le trimite, pentru îngrijire permanentă, în nou-înființatul centru din Pipera, de pe strada Ștefan cel Mare.
Primele persoane au ajuns în azil chiar de a doua zi, 5 octombrie.
La 12 octombrie, vecinii trimit primele petiții către instituțiile statului, cerând explicații. Astfel, arată Centrul de Investigații Media și Buletin de București, la Primăria Voluntari ajunge primul memoriu, în care oamenii care locuiesc pe aceeași stradă întreabă dacă s-a schimbat destinația imobilului. Printre altele, locuitorii din zonă arată că în casa de lângă ei au apărut „în jur de 20 de persoane cu dizabilități și personal auxiliar aferent”.
De asemenea, aceeași petiție a fost transmisă și la Direcția de Sănătate Publică Ilfov.
Peste două zile, în data de 14 octombrie, vecinii formulează o adresă și către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Aici se vorbește pentru prima dată despre posibile rele tratamente la care ar fi fost supuși cei aduși la acest centru de îngrijire.
Revenire după 30 de zile
Fără răspuns primit în termenul legal de 30 de zile, vecinii azilului fac o revenire, la data de 24 noiembrie 2021.
Dar, între timp, în 5 noiembrie 2021, Primăria Voluntari este sesizată, printr-un email, cu privire la disconfortul creat de lipsa racordării la canalizare a centrului respectiv. Oamenii insistă că improvizația cu o fosă septică și o pompă nu face față situației, iar dejecțiile aruncate în canalul colector din stradă începeau să miroasă.
După o lună și mai bine de la „inaugurare”, la 9 noiembrie, Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” solicită Primăriei Voluntari schimbarea destinației clădirii în „cămin de îngrijire bătrâni” (dosar depus sub numărul DI/SIT/74242/09.11.2021).
Un grup mai mare de oameni, toți vecini în zona centrului de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, trimite în 22 noiembrie 2021 o nouă adresă către Primăria Voluntari. Același motiv invocat – oamenii se plâng de mirosul pestilențial. De asemenea, sesizarea ajunge și la Garda de Mediu, precum și la DSP Voluntari.
Se intră în 2022, curg sesizările
Trec sărbătorile din iarna lui 2021 și, la 17 ianuarie 2022, împreună cu o casă de avocatură, locuitorii din zonă redactează o adresă oficială, pe care o trimit către toate instituțiile abilitate, potrivit legii, să verifice activitatea centrului „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.
În fine, la 30 martie 2022, Primăria Voluntari este acționată în instanță. Oamenii solicită magistraților să oblige instituția să răspundă adresei din 17 ianuarie 2022, cea în care informau, printre altele, cu privire și la posibile rele tratamente aplicate beneficiarilor azilului.
Cazul „Azilelor groazei” este acum anchetat de DIICOT. Inclusiv premierul Marcel Ciolacu a intervenit, cerând un raport detaliat cu privire la cele relatate în presă.
CITEȘTE ȘI: