Cazul lui Eduard Giosu, tânărul mort, la scurt timp după ce a fost bătut de polițiști, a fost CLASAT. Procurorii au decis că ofițerii sunt NEVINOVAȚI

Cazul lui Eduard Giosu, tânărul mort, la scurt timp după ce a fost bătut de polițiști, a fost CLASAT. Procurorii au decis că ofițerii sunt NEVINOVAȚI
Publicat: 09/07/2024, 16:37
Actualizat: 09/07/2024, 16:46

Cazul lui Eduard Giosu, tânărul IT-ist care a murit, la scurt timp, după o altercație fizică violentă cu Polițiștii Secției 17, a fost clasat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorii au decis că ofițerii care l-au lovit pe tânăr, în timp ce acesta era căzut la pământ, sunt nevinovați. 

Eduard Giosu, un tânăr în vârstă de 30 de ani, a ajuns la spital în comă, în toamna anului trecut, după ce polițiștii din cadrul Secției 17 i-au aplicat mai multe lovituri violente cu bastonul, bărbatul aflându-se sub influența stupefiantelor. Înregistrarea video cu altercația, prezentată în exclusivitate de Gândul AICI, îl înfățișează pe Giosu în timp de ce se află căzut la pământ, iar polițiștii continuă să-l lovească, deși împrejurarea nu solicita asemenea măsuri.

Ofițerii l-au încătușat pe tânăr și l-au ținut zeci de minute cu fața la asfalt și mâinile la spate, timp în care au continuat să-l lovească. Bărbatul a ajuns, de urgență, la Spitalul Universitar, unde a fost operat, însă a murit la 26 septembrie, în urma unui stop cardio-respirator. Familia victimei i-a acuzat pe polițiștii că loviturile pe care i le-au aplicat în zona capului au dus la moartea acestuia.

La aproape un an de la decesul timpuriu a bărbatului, justiția din România a hotărât să claseze cazul, potrivit unei decizii a Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

„La data de 09.07.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de omor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, clasarea cauzei privind infracțiunea de purtare abuzivă, întrucât există o cauză justificativă (îndeplinirea unei obligații legale), precum și clasarea cauzei privind două infracțiuni de ultraj, întrucât a intervenit decesul făptuitorului”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

O filmare, prezentată de Lumea Justiției, ce surprinde interacțiunea dintre Eduard Giosu și polițiștii Secției 17, poate fi vizionată mai jos:

Cum a decurs altercația dintre Eduard Giosu și polițiștii Secției 17

În comunicatul ce include decizia procurorilor sunt relatate detaliile atacului. Potrivit informațiilor oficiale, tânărul se afla într-o stare delirantă și incapabil să-și mențină echilibrul. Ofițerii au utilizat spray lacrimogen, i-au aplicat lovituri cu bastoane în zona membrelor și, într-un final, l-au imobilizat.

„La data de 18.09.2023, în jurul orei 03:19, polițiștii Secției 17 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din mun. București, sector 5, se afla un bărbat dezbrăcat, care țipa și se manifesta agresiv. Polițiștii au identificat un bărbat îmbrăcat doar în lenjerie intimă, care prezenta mai multe excoriații pe corp și care se deplasa haotic.

La vederea polițiștilor, bărbatul a început să fugă pe stradă, fiind urmărit și somat să se oprească. La un moment dat, bărbatul s-a oprit și s-a apropiat de polițiști, ignorând solicitările de a păstra distanța, împingându-se în aceștia. În acest context, polițiștii au folosit mijloacele din dotare, respectiv spray iritant-lacrimogen și bastoane cu care i-au aplicat lovituri în zona brațelor și picioarelor.

Bărbatul s-a îndepărtat de cei doi polițiști și a căzut pe spate, lovindu-se de asfalt într-un moment în care nicio persoană nu mai era în apropierea sa. Bărbatul s-a ridicat, s-a mai deplasat câțiva metri și a căzut din nou, lovindu-se cu fața de sol, fiind imobilizat în cele din urmă de polițiști. În cadrul procedurii de imobilizare la sol, polițiștii i-au mai aplicat două lovituri cu bastoanele în zona picioarelor.

Bărbatul în cauză a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgență București în stare comatoasă, unde a fost supus unor intervenții chirurgicale. La data de 26.09.2023, bărbatul a decedat ca urmare a stopului cardio-respirator și insuficienței organice multiple.”, se arată în comunicatul Parchetului.

Concluzia procurorilor, privind moartea lui Eduard Giosu: „O consecință a propriilor acțiuni”

Autoritățile au concluzionat că loviturile care au dus la decesul lui Eduard Giosu sunt o consecință a „propriilor acțiuni”.

„Procurorii au stabilit că leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor acțiuni ale victimei care, până la venirea polițiștilor în zonă, așa cum rezultă din imaginile camerelor de supraveghere, s-a precipitat în mod voluntar în repetate rânduri pe asfalt, s-a lovit de ziduri și de autovehicule parcate, iar după venirea polițiștilor s-a precipitat de două ori în modurile descrise mai sus.
În legătură cu leziunile provocate de acțiunea polițiștilor, procurorii au constatat că acestea nu au avut legătură cu decesul și au fost urmarea îndeplinirii unei obligații impuse de lege, respectiv aceea de a imobiliza și legitima o persoană care, prin comportamentul său, reprezenta un pericol pentru sine, pentru alții, dar și pentru ordinea și liniștea publică.
Cu privire la agresiunile exercitate de bărbatul în cauză asupra polițiștilor, cercetate sub aspectul comiterii a două infracțiuni de ultraj, procurorii au constatat că a survenit decesul făptuitorului.”, se mai arată în comunicatul autorităților.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile