Prima pagină » Actualitate » Cazul medicilor care luau stimulatoare cardiace de la morți și le reimplantau pacienților a făcut ÎNCONJURUL lumii. Știrea a fost preluată de publicații din Europa, Mexic sau Australia

Cazul medicilor care luau stimulatoare cardiace de la morți și le reimplantau pacienților a făcut ÎNCONJURUL lumii. Știrea a fost preluată de publicații din Europa, Mexic sau Australia

Cazul medicilor care luau stimulatoare cardiace de la morți și le reimplantau pacienților a făcut ÎNCONJURUL lumii. Știrea a fost preluată de publicații din Europa, Mexic sau Australia
Cazul medicilor care luau stimulatoare cardiace de la morți și le reimplantau pacienților a făcut înconjurul lumii / Sursa: colaj foto

Cazul medicilor care luau stimulatoare cardiace de la cadavre și le reimplantau pacienților a făcut înconjurul lumii. Știrea a fost preluată de publicații din Franța, Marea Britanie, Ierusalim, Mexic sau Australia.

„România investighează medici bănuiți că au reutilizat implanturi de la pacienți decedați”, titrează Reuters.

„Procurorii români au declarat sâmbătă că au deschis o anchetă penală împotriva a cinci medici suspectați că au refolosit sute de implanturi medicale extrase de la pacienți decedați. Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din orașul Iași, din estul României, a fost reținut în așteptarea cercetării sub acuzația de abuz în serviciu și luare de mită, au precizat procurorii într-un comunicat”, scrie Reuters.

Jurnaliștii de la The Guardian scriu că „Medicii români sunt cercetați pentru reutilizarea implanturilor din cadavre”.

„Statul român a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pe asistență medicală din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”, notează publicația britanică.

„Medic acuzat că a folosit ilegal implanturi extrase de la pacienți decedați”, transmite și The Independent.

Evening Standard scrie că procurorii români investighează medicii care au efectuat 238 de operații cu dispozitive preluate de la cadavre, într-un interval de șapte ani.

Știrea a ajuns și în publicația elvețiană Swiss Info, în ziarul mexican La Razon sau în publicația regională franceză L`independant.

„Mulți dintre pacienți nu aveau nevoie de implant și au primit un diagnostic fals și medicamente pentru a simula o problemă cardiacă”, se arată în știrea apărută pe Jerusalem Post.

Informațiile legate de medicii cardiologi au apărut inclusiv în publicații din Australia.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu, arestat preventiv în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre

Tribunalul Bucureşti a dispus sâmbătă, 18 februarie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie, prin urmare medicul va fi dus în Arestul Poliţiei.

Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora.

Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare ”, arată procurorii.

Câți bani au găsit polițiștii la percheziții

„În urma celor 24 de percheziţii efectuate ieri, 17 februarie, de către poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei de Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri şi 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiac”, arată IGPR într-un comunicat de presă.

De asemenea, s-au mai găsit 36 de tablouri, semnături ale unor pictori români cunoscuți. Tablourile au fost ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă.

Totodată, în urma percheziţiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile, aparţinând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asigurătorie a sechestrului. Poliţiştii continuă cercetările şi astăzi, în vederea completării probatoriului”, au mai precizat oamenii legii.

Medicii le recomandau pacienților medicamente care le înrăutățeau ritmul cardiac, pentru a-i convinge să se opereze

Surse din rândul anchetatorilor au explicat, pentru GÂNDUL, cum funcționa rețeaua de medici suspectați că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate și le montau pacienților.

În momentul în care un pacient se prezenta la medic și avea nevoie de montarea unui astfel de dispozitiv electronic, doctorul îi spunea că are două variante: fie alege un produs medical care costă 5.000 de euro, fie alege unul la 2.000 de euro, pe care îl poate achiziționa cu discount. Evident, mulți bolnavi alegeau propunerea mai puțin costisitoare, încrezători că medicul îi oferă o șansă la viață mai bună, spun surse din rândul anchetatorilor, pentru GÂNDUL.

Șocant este că, unora dintre pacienți, medicii le recomandau medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge că trebuie neapărat să se opereze, deoarece boala de care suferă nu răspunde la tratament.

Imediat după operație, medicii notau un cod al dispozitivului electronic montat, dar care aparținea unui aparat nou. Probabil medicii ar fi continuat să opereze în acest mod vreme îndelungată, dacă cei de la Casa de Asigurări de Sănătate nu observau, în momentul în care pacienții au venit să deconteze plata pentru dispozitivele implantate, că prețurile stimulatoarelor cardiace sau defibrilatoarelor sunt nejustificat de mici.

Atunci, CAS a pornit o anchetă internă și, mergând pe firul faptelor, au ajuns la medicii Dan Tesloianu, medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Brașov.

Pentru a ascunde proveniența banilor încasați în mod ilegal de la pacienți, cei doi au înființat un ONG și donau constant banii primiți de la pacienți.

Apoi, anual, ei organizau simpozioane și petreceri, în cadrul cărora se premiau și, astfel, intrau în posesia banilor murdari. Cu sumele încasate, ei și-au cumpărat și diverse opere de artă, pe care acum oamenii legii le-au ridicat și urmează să le pună sub sechestru.

 

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și