Prima pagină » Actualitate » CCR a decis că legea privind instituirea stării de alertă este constituțională

CCR a decis că legea privind instituirea stării de alertă este constituțională

CCR a decis că legea privind instituirea stării de alertă este constituțională
CCR a decis că legea privind instituirea stării de alertă este constituțională. Sursa foto: Shutterstock

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că legea 55/2020, care reglementează instituirea stării de alertă la nivel național, este constituțională.

Potrivit unor surse din cadrul CCR și citate de G4Media, doar articolul 72 al legii a fost respins de către instanța constituțională, dar acest lucru nu are un impact asupra esenței actului normativ.

Judecătorii Curții Constituționale au discutat, în cursul zilei de marți, discuţie cinci sesizări referitoare la legea 55/2020.

„A fost declarat neconstituțional doar faptul că nu sunt prevăzute termene rapide pentru atacarea în contencios administrativ a actelor normative. În rest, totul e constituțional”, au precizat sursele citate pentru G4Media.

Potrivit acelorași surse, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

CCR: Articolul 72 este neconstituțional

Judecătorii CCR au declarat neconstituțional articolul 72 din legea 55/2020, privind instituirea stării de alertă pe teritoriul României.

Iată conținutul acestuia:

  • Articolul 72

    • (1) Dispozițiile prezentei legi se completează cu reglementările de drept comun aplicabile în materie, în măsura în care acestea din urmă nu contravin prevederilor prezentei legi.

    • (2) Pentru starea de alertă instituită pentru prevenirea și combaterea unei pandemii COVID-19, dispozițiile art. 2 lit. f) și m), art. 4 alin. (1) lit. b), alin. (2), (5) și (6), art. 20 lit. c) și d), art. 21 lit. c), art. 22 lit. c), art. 23 lit. c), art. 24 lit. c) și art. 42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 din 26 aprilie 2004, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt aplicabile.

 

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și