Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri sesizarea Guvernului referitoare la proiectul de lege care permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curțile unităților de învățământ în afara orelor de program, declarând propunerea neconstituțională.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, potrivit Agerpres.
„Cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000”, se arată în minuta deciziei.
Guvernul României a atacat, pe 13 ianuarie, la Curtea Constituțională, acest document, pe motiv că acesta ar conține pasaje neclare.
Deputatul USR Tudor Pop anunța, în ianuarie, că decizia Guvernului de a ataca la CCR acest proiect de lege reprezintă „un atac la adresa sănătății copiilor și adolescenților”.
„Pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri. Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber”, spunea Pop la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, cel mai probabil, premierul „a fost păcălit” că ar fi o idee bună „să păstreze lacătele pe curtea școlii” de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care s-a opus proiectului pe toată durata parcursului acestuia prin Parlamentul României.
„Nu ştiu ce problemă are domnul ministru Cîmpeanu cu copiii şi adolescenţii care vor să facă mişcare şi sport, dar, probabil, are legătură cu lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor. (…) Este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor”, spunea deputatul.