CCR: Legea privind desființarea SIIJ este constituțională
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri sesizările asupra Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Potrivit Curții, obiecția de neconstituționalitate formulată de mai mulți parlamentari USR este neîntemeiată, iar cea formulată de mai mulți parlamentari AUR și PSD este inadmisibilă.
„În ședința din data de 9 martie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a decis:
– a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 54 de deputați și de 26 de senatori aparținând grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvați România și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.3-6, art.8-10 și art.12 din Legea privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și legea în ansamblul său;
– a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, obiecție formulată de un număr de 35 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale partidului Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat, precum și de 5 senatori aparținând grupului parlamentar al partidului Alianței pentru Unirea Românilor”, se arată în comunicatul CCR.
Deciziile sunt definitive și general obligatorii, mai informează Curtea Constituțională.
CCR, sesizată de mai mulți parlamentari cu privire la legea referitoare la desființarea SIIJ
Săptămâna trecută, USR a depus o sesizare la CCR cu privire la proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Uniunea a atras atenția că propunerea ministrului Justiției reprezintă doar „o reinventare a acestei instituții”, potrivit G4Media.
„Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista ‘procurori desemnaţi’. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti ‘procurori desemnaţi’ vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta”, preciza USR.
Deputatul USR Stelian Ion declara că sunt evidente „interesul şi disperarea unora de a scoate magistraţii de sub competenţa DNA”.
CCR a fost sesizată și de mai mulți parlamentari AUR și PSD în legătură cu această propunere.
Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul Guvernului referitor la desființarea SIIJ, proiect inițiat de Ministerul Justiției și adoptat de Camera Deputaților pe 21 februarie.
Potrivit propunerii, SIIJ se desființează, competențele acestei instituții fiind preluate de către parchetele obișnuite.