CCR: Nu există conflict constituțional între Parlament și Guvern privind moțiunea de cenzură depusă în sesiunea extraordinară
Curtea Constituțională a României a respins, marți, cererea Executivuluişi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, pe tema depunerii moțiunii de cenzură, de către PSD, în sesiunea extraordinară a Legislativului.
În urma deliberărilor, CCR a decis, cu unanimitate de voturi, să respingă cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, potivit unui comunicat al CCR.
Judecătorii au terminat delimerările luni, dat amânaseră pentru marți redactarea minutei. Potrivit CCR, doi membri ai Curții, care au fost de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.
Conform legii, decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică premierului și președinților celor două Camere ale Parlamentului.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Traseul sesizării Guvernului
Sesizarea Executivului referitoare la conflictul juridic de natură constituţională determinat de moţiunea de cenzură a fost depus de șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă. El a criticat PSD, spunând că e un „partid de piromani care dau foc la ţară”, iar Guvernul este „pompier”.
Guvernul a cerut judecătorilor CCR să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispoziţiile art.66 alin.(1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Deși PNL a cerut PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale, Parlamentul a fost convocat în 31 august, însă nu a existat cvorum, astfel că nu s-a mai ajuns la vot.