Ce-a de treia dronă rusească ar fi străbătut 20 de km în spațiul aerian suveran. Nici aceasta nu a fost reperată de radarele românești
Resturile celei de-a de treia drone ar putea fi descoperite la peste 20 de kilometri de granița cu Ucraina, în apropierea portului Tulcea. Spre deosebire de primele două, care s-au disperat foarte aproape de frontieră, este posibil ca acesta să străbătut ce mai mare distanță în spațiul aerian suveran. Oficialii armatei au avertizat că dronele rusești zboară la altitudini foarte mici, care le fac aproape invizibile pentru radare. Niciuna dintre donele care au ajuns în România nu a fost detectată, deși avem echipamente de radiolocație de ultimă generație, conform purtătorului de cuvânt al Armatei.
Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufăru și Victoria din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, transmite Ministerul Apărării Naționale. Locul e la circa 8 km de Tulcea. Comunele Nufăru și Victoria sunt situate la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, pe Brațul Sfântu Gheorghe. Diferența majoră e că celelalte două drone au fost găsite în localitatea Plauru (Tulcea), pe malul Dunării, la câțiva metri de granița cu Ucraina.
Forțele militare ruse atacă constant în ultimele săptămâni portul ucrainean Izmail, așa că nu se poate afirma cu certitudine că cea de-a treia dronă ar fi făcut parte din stolul care a atacat porturile ucrainene de la începutul săptămânii.
Un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.
Fără explozibil sau substanțe chimice
Primele două drone ale căror fragmente au fost detectate pe teritoriul României nu au explodat şi nu s-a detectat explozibil, și nici substanțe chimice sau biologice, nici pe fragmentele de dronă, nici la faţa locului, au declarat, miercuri, surse oficiale din MApN. Resturile celei de-a treia urmează să fie expertizate. Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată miercuri, 13 septembrie, în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice. Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident, se arată în ultimul comunicat oficial al Apărării.
Invizibile pe radar
Reprezentanţii MApN au susţinut că au fost mai multe situaţii în care Ucraina a transmis informaţii privind evoluţia unor ţinte prin spaţiul aerian al României, „care după verificări nu s-au confirmat”.
De asemenea, punctează ei, altitudinea mică la care zboară dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi.
România are radare de ultimă generaţie, care văd la distanţe foarte mari şi au performanţe înalte, susţin reprezentanţii MApN. Aceştia completează că în ţara noastră sunt peste 100 de radare şi se fac eforturi pentru a coborî „cât mai jos posibil” altitudinea la care pot fi văzute ţintele aeriene.
Oficialii subliniază faptul că partea română şi cea ucraineană se informează reciproc şi că în atacul din seara precedentă au fost utilizate 29 de drone lansate din Crimeea, iar Ucraina a transmis că a doborât 22.