Prima pagină » Actualitate » Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl. Dosarele CIA au fost desecretizate

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl. Dosarele CIA au fost desecretizate

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl. Dosarele CIA au fost desecretizate

Central Intelligence Agency (CIA) a desecretizat recent un raport confidențial legat de situația României după accidentul nuclear de la Cernobîl. Mesajul a fost redactat de un angajat al Ambasadei SUA la București și este adresat secretariatului de stat de la Washington.

Acesta conține informații care nu se cunoșteau până acum, cum ar fi apelul urgent făcut de autoritățile de la București către guvernul Statelor Unite, în dorința de beneficia de expertiza unor specialiști care să implementeze măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare, după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986), notează fanatik.ro.

„Ministrul de externe Văduva a solicitat o întâlnire urgentă pentru data de 1 mai, în absența ambasadorului care se află într-o vacanță, în România. Ioan Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie a condus întâlnirea împreună cu ministrul de externe. Marin Ivașcu, vicepreședintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, s-a alăturat discuției, ceva mai târziu. Răceanu (MFA) a fost, de asemenea, prezent. Ursu a anunțat că ambasada a fost informată despre nivelul radiațiilor din 30 aprilie și și-a exprimat aprecierea pentru interesul nostru”, se arată în referat, conform FANATIK.

Agentul de la ambasada SUA mai notează că ”Gor” (Mihail Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist din URSS și conducător al uniunii, n.r.) fusese informat despre incidentul de la Cernobîl, iar acesta dat ordin ca nivelul de radioactivitate la sol și în apă să fie monitorizat la nivel național. Până în noaptea dintre 30 aprilie și 1 mai, nu fuseseră constatate creșteri ale acestui nivel.

În timpul nopții, conform sursei citate, s-a înregistrat o creștere importantă a nivelului de radiații „în mai multe regiuni din România”, mai ales în partea de nord.

Elena Ceaușescu, șefa comisiei pentru implementarea populației civile, după accidentul de la Cernobîl

Președintele Ceaușescu a condus o întâlnire pentru a lua la cunoștință rezultatele, la care Ursu a participat în calitatea sa oficială dar și ca fizician. Conducerea a decis înființarea unui grup de partid/stat, condus de academiciana Elena Ceaușescu, pentru implementarea măsurilor necesare pentru protejarea populației.

Conducerea statului a pus la dispoziția Statelor Unite, în deplină încredere, ”cheia” de măsurare a nivelului de radiații către Statele Unite, și a solicitat asistență din partea specialiștilor noștri, care să evalueze situația în România”, se arată în referat, conform FANATIK.

Ursu i-a explicat lui Nicolae Ceaușescu faptul că, inițial, România părea să aibă noroc, dar vântul și-a schimbat direcția iar ploaia ușoară a făcut ca solul să fie contaminat. „Nu a plouat mult, dar suficient”, a spus Ursu.

CIA a sfătuit Washingtonul să acorde ajutor României pentru a culege ”informații valoroase”

Cel care a redactat textul susține că șeful guvernului de la Moscova nu a primit toate informațiile legate de accidentul de la Cernobîl și că cererea României este o oportunitate excelentă pentru îmbunătățirea relației cu o țară din blocul comunist.

„Se pare că ”Gor” nu a fost informat deloc de către sovietici, și nu credem că URSS va fi în situația de a oferi expertiză. Avem o oportunitate unică de avea o contribuție umanitară și științifică ce va fi apreciată la cel mai înalt nivel. Informațiile oferite de partea română ar fi foarte valoroase și pentru noi. În acest timp, ar trebui să respectăm dorința lui ”Gor” (Gorbaciov) de a nu stârni panică și nu-i ofensa pe sovietici – ne putem aștepta la un impact pozitiv a nivelul percepției românilor obișnuiți, odată ce vor afla că Statele Unite au oferit un ajutor prompt”, se mai arată în raportul desecretizat de CIA.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și