Ce a făcut o femeie ca să-i salveze viața soțului ei. „Era singura mea ȘANSĂ”
La 55 de ani, Cătălin Cucoranu a primit o nouă șansă la viață și asta datorită soției sale. Gestul ei reprezintă dovada supremă de iubire, spun mulți.
Femeia nu a stat niciun moment pe gânduri când a fost întrebată dacă este dispusă să facă asta.
„Am avut emoții mari”
Fără rude apropiate în viață, bărbatul nu a avut la cine să apeleze pentru ajutor, însă Divinitatea i-a zâmbit, căci soția a fost compatibilă cu el. Astfel, când s-a pus problema unui transplant de rinichi pentru Cătălin Cucoranu, femeia nu a stat niciuo clipă pe gânduri.
După ce analizele au arătat că poate să-i doneze un rinichi, ea și-a dat acordul pe loc, bucuroasă să-i poată salva viața soțului.
Astfel de compatibilități imunologice între partenerii de viață sunt extrem de rare, după cum remarcă și medicii.
„Eu sunt bolnav cronic din anul 2019. Boala, din păcate, a avansat nefavorabil. Am văzut mai multe transplante, nu mi-a fost frică deloc, am văzut că oamenii sunt profesioniști.
Norocul meu a fost că rinichiul a fost donat de către soție, am fost compatibili și când ne-am căsătorit, și când mi-a dat rinichiul, dar sunt persoane care nu au acest noroc și, atunci, singura șansă sunt persoanele care sunt în moarte cerebrală.
De aceea, sfătuiesc pe oricine care are posibilitatea să facă acest gest pentru cei care sunt în suferință, să le putem da o șansă la o viață cât se poate de normală.
Am făcut și patru luni de dializă. Nu este o perioadă prea plăcută, pentru că trebuie să mergi din două în două zile la dializă. Din păcate, am renunțat la o parte din programul de la serviciu, a trebuit să merg un program mult mai scurt la serviciu.
Eu fiind aici internat, am mai văzut astfel de cazuri, fiind singur la părinți, părinții decedați, singura șansă era soția. Avem și o fată de 24 de ani. Am venit, am făcut analizele și, când a fost nevoie, soția a sărit imediat și m-a ajutat. Am avut emoții mari, dar știam că vin pe mâini bune și nu mi-a fost frică. Acum aștept, sunt tăieturile de la operație, aștept să se vindece, deja am început să mă mobilizez. Trebuie să respect un regim alimentar hiposodat și să nu fac efort fizic. Eu vreau să călătoresc și, cu dializa, nu puteam călătorii”, a declarat Cătălin Cucoranu, pentru bzi.ro.
Ce record a stabilit Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, din Iași
În ultimele 7 zile, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, din Iași, s-au realizat nouă transplanturi renale, un adevărat record.
„Suntem cu toții fericiți după o săptămână de muncă extrem de intensă și suntem fericiți pentru că în această săptămână s-au realizat 9 transplanturi renale, 9 pacienți au fost redați complet vieții, erau pacienți dializați, dar cu o viață chinuită. Pentru echipa noastră a fost o performanță, sistemul a fost întins la maximum, aproape nu am părăsit spitalul în această săptămână.
Mulțumim, în primul rând, familiilor celor care au donat și aș vrea să mulțumesc întregii echipe, pe doctorul Corneliu Moroșanu, cel care conduce echipa de chirurgie, pe profesorul Petru Cianga, cel care asigură suportul imunologic, purtătorul de cuvânt al spitalului, conf. dr. Ionuț Nistor, sunt și tineri care sunt furnicile din spatele acestui succes deosebit”, a reacționat prof. dr. Adrian Covi, șeful Secției de Transplant Renal.
„O asemenea activitate nu se poate face decât dacă este o muncă de echipă. Fiind vorba de transplanturi de la donatori în moarte cerebrală, transplanturile se fac aproape concomitent, în două săli, cu un mic decalaj între ele, deoarece nu poți să dezavantajezi un pacient, punând rinichiul mai târziu și ținându-l mai mult în ischemie”, a declarat și dr. Corneliu Moroșanu.