Să ai o casă independentă energetic, care să nu mai depindă de sistemul energetic și de rețeaua de apă poate un lucru excelent, mai ales dacă îți dorești să îți contruiești sau să îți achiziționezi o casă într-un loc mai retras, unde nu se poate face aceste lucru.
Un lucru extrem de util pentru a o casă ce poate fi indepentă energetic poate fi montarea panourilot fotovoltaice. Însă, pentru ca totul să meargă perfect, ar trebui să ții cont de câteva lucruri: este indicat ca locuința să fie orientată spre sud, pentru a avea parte de lumină solară din abundență. Totodată, trebuie să ții cont și de inclinația pe care o are acoperișul, între 15 și 45 de grade. De asemenea, ar trebuie ca locuința ta să nu fie într-o zonă cu umbră.
”Nu am să dau numele firmelor de la care sunt preluate aceste fotografii, dar nu vă mai lăsăți păcăliți de prețul mic. Sunt câteva greșeli în instalarea acestor panouri:
1. cablurile și mufele nu se lasă să ”atârne” pe acoperiș;
2. panourile nu se trec peste coamă, ulucul de apă sau peste marginea casei(acolo vântul are cea mai mare putere);
3. panourile au în fișa lor tehnică distanță minimă și maximă la care să fie prinsă clama de fixare;
4. cârligele de fixare a șinei pe acoperișul de țiglă se montează la 90-110cm între ele (asta înseamnă la 3,maxim 4 țigle unul de altul) nu la 8 țigle cum apare în una din fotografii;
5. trecerile de cablu de la o serie de panouri la altă se face prin copex cu protecție uv și cu o baza solidă de care este prins acel cablu să nu-l rupă zăpada;
Investiția în panouri este una pe termen lung,de 25-35 ani”, spune bărbatul pe Facebook.
Dacă locuința ta se pretează la montarea unor panouri fotovoltaice, atunci instalarea acestora va ajuta la scăderea costurilor lunare, iar investiția va fi amortizată într-un timp de scurt.
Așadar, pentru o casă mare, investiția ar fi în jur de 11.00 de euro. Iar dacă vei alege și alte surse regenerabile de energie, precum ar fi o turbină eoliană de uz caznic, costurile facturilor tale ar putea scădea considerabil.