Unii românii vor să cumpere o locuință, în această perioadă, chiar dacă prețurile au crescut, odată cu ratele de la bancă, dar tot se lovesc de diferite probleme.
Un bărbat, care încearcă de un an să cumpere un apartament în Capitală, a povestit – într-o postare pe Reddit – că a vrut să negocieze prețul de câte ori a găsit o locuință pe placul lui și de fiecare dată a apărut alt cumpărător.
„De aproape un an caut să îmi cumpăr un apartament în București. De vreo 3-4 ori am ajuns în punctul de a face o ofertă, dar mereu a picat din diferite motive. Faza e că de fiecare dată am încercat să negociez, în limita bunului simț, iar agentul nu a cedat niciun pic. Băga texte din-alea că de fapt e super-ofertă ce ne face el (efectiv minciuni, după atâta timp știu și eu cum arată piața), iar când opuneam rezistență zicea… «dacă nu îl luați dumneavoastră, îl ia altul». Și problema e că fix așa e, de 2 ori am renunțat pentru că prețul era absolut nesimțit și l-a luat altul în 2-3 săptămâni. Apropo, că zice toată lumea că e moment prost să cumperi, cumpără lumea în draci. Deci, oare, chiar nu se poate negocia deloc? N-am știut eu ce să zic? Alt bluff decât «dacă nu scazi prețul, nu-l cumpăr”… nu cunosc, iar ăsta pur și simplu nu merge”, spune el.
În comentariile postării sale, a primit mai multe sfaturi despre cum ar putea negocia cu succes. Iată doar câteva dintre ele, potrivit ziare.com:
- „Nu am un sfat concret, dar am o poveste prin care a trecut un amic când și-a luat casă acum 8 ani. Amicul asta a luat casă direct de la proprietar, iar o parte din decizie a fost și că să îl facă, în ciuda agentului imobiliar. La prima vizionare, amicului meu i-a plăcut mult casa, dar l-a enervat rău agentul când i-a spus de sus că nu negociază deloc prețul și că el vinde casă cui vrea el. Amicul meu i-a spus că mai bine mai stă în chirie decât să îi dea agentului bani. Dar s-a întors mai târziu și s-a dus prin vecini și a lăsat numărul de telefon la doi cu rugămintea că să îi spună proprietarului că e foarte interesat, dar că agentul imobiliar e o scârbă de om cu care nu vrea să mai discute. Proprietarul l-a sunat, iar la final amicul meu a dat și cu 15 mii de euro mai puțin decât cerea agentul.”
- „Din păcate, cu puținii agenți cu care am avut de-a face, toți au avut o atitudine mizerabilă, arogantă. De altfel, mi se întâmplă și în alte domenii, când vine agentul de vânzări să mă întrebe «cu ce vă pot ajuta?», din acel moment știu că deja nu cumpăr nimic de la el. Atitudinea personalului din comerț și imobiliare este NU de a ajuta, ci de «știu eu mai bine decât tine ce îți trebuie»”.
- „Eu am avut o experiență bună cu un agent imobiliar, ne-am înțeles la un comision de 2.700 de euro față de 3.000 de euro, cât era inițial. În plus, agentul a mai plătit și vreo 250 de euro restanțe la întreținere, pe «barba» lui. Chestia e că am plătit banii ăștia cu drag pentru că apartamentul pe care l-am cumpărat era cu cel puțin 10.000 de euro sub prețul pieței. (piață studiată în amănunt). Nu în fiecare zi vine un agent să-ți zică «dacă-mi dai 3.000 de euro… îți aduc un beneficiu de 10.000 de euro…”
- „Povestea a fost «win-win» pentru toată lumea: eu îmi vândusem apartamentul vechi și aveam cash, iar vânzătorul și agentul au vrut banii cât se poate de repede. Nu antecontract, nu bancă, nu evaluare – într-o săptămâna am avut actele. Am negociat cu 20.000 mai puțin”.
- „Acum 2 ani am negociat cu 20 de mii de euro mai puțin, dar am avut noroc – proprietara din afară țării avea nevoie de bani pentru avansul altei case. Alt apartament l-am pierdut, deși am oferit exact cât cerea, pentru că agentul a dat-o unui prieten.
- „În principiu, am auzit de discounturi mai ales prin oameni plecați prin afară care de-abia așteaptă să scape de România. Că să poți negocia, trebuie să ai detalii de care să te agăți. Recomand cartea «Never split the difference» a lui Chris Voss”.
- „Nu negociezi niciodată cu ei. Dai de proprietar și negociezi cu el. În cel mai rău caz, reduci doar cu 1-2 procente (că nu mai ia agentul)”.
- „Prima ta greșeală a fost că ai apelat la un agent imobiliar. Eu zic să cumperi direct de la propietar”.
- „Singura soluție este să îți angajezi și tu un agent”
- „Ai două situații: agentul nu are clauza de exclusivitate cu proprietarul, aici poți face cam orice sa negociezi direct cu proprietarul, am spus alții câteva soluții foarte bune. A doua situație, unde agentul are contract de exclusivitate cu proprietarul, aici nu prea ai ce face mare lucru, chiar dacă vorbești direct cu proprietarul nu prea rezolvi mare lucru, în general este un contract care stabilește prețul de vânzare etc”.
- „Singura soluție este să îți angajezi și tu un agent și să negocieze el pentru tine, dar aici ai o mică problemă pentru că cei buni la negocieri nu iau contracte de cumpărare pentru că astfel de contracte nu pot fi practic exclusive și depind 100% de client, daca el cumpără sau nu, poate vezi 20 de proprietăți și nu cumperi nici una, o lună pierdută în care nu câștigă nimic”.
- „Daca găsești un agent imobiliar de acest gen, probabil că ai mai multe șanse. Dacă este în București, atunci ești cam fără prea multe posibilități, deoarece este o piață dinamică, proprietățile nu stau mult pe piată și asta face ca cumpărătorul să aibă un dezavantaj.”
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online.
După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ...
vezi toate
articolele