Un şofer de TIR a blocat un drum din Constanța după ce a mers cu anvelope de vară prin „furtuna secolului”, provocată de ciclonul care a lovit România
Ciclonul care a lovit România, zilele trecute, a adus „furtuna secolului”. Codul roşu de viscol a izolat complet județele din sudul țării. Zăpada a blocat complet un microbuz care venea de la Bucureşti spre Tulcea, iar pasagerii au rămas în maşina îngheţată şi înconjurată de nămeţi.
Tot pe drumul spre Tulcea au fost oameni care au stat două zile blocaţi în maşini.
Chiar și asa, un şofer de TIR a plecat la drum cu cauciucuri de vară și a blocat un drum din județul Constanța, pentru că a rămas înzăpezit, notează Observator TV.
Zeci de drumuri din Dobrogea au fost complet închise de viscol și nici pe Autostrada Soarelui nu s-a circulat o zi şi o noapte.
În Constanţa, sute de mii de familii din aproape jumătate de județ au rămas fără energie electrică și apă potabilă.
În Tulcea, la Jurilovca, rafalele au atins 140 km/h, iar pe drumul care leagă Tulcea de Constanţa, oamenii şi-au abandonat maşinile şi s-au refugiat in casele localnicilor.
Un autocar cu 40 de pelerini, care se întorcea de la o mănăstire din Piatra Neamţ, a rămas toată noaptea blocat pe şosea.
Un alt autocar, în care se aflau tot 40 de persoane, s-a răsturnat, duminică dimineață, în zona localităţii Iazu, din județul Ialomița. În zonă a fost activat Planul Roșu.
În județele Vaslui şi Buzău, mai multe ambulanțe în care erau bolnavi au rămas înzăpezite. A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi salvaţi.
În Constanța, Tulcea, Galați, Brăila și Călărași, școlile și grădinițele au fost închise azi. De mâine, se reiau cursurile.
Cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în noiembrie
Specialiştii spun că este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în noiembrie şi o numesc chiar „furtuna secolului”. Frigul a fost accentuat și de vântul puternic.
Pe mare au fost rafale care au atins și 180 de km pe oră. Activiştii de mediu cred că la mare a lovit în acest weekend un uragan și vine la doar o săptămână după ce litoralul a fost răvăşit de ciclonul Frederico.
„Furtuna care a depăşit 120 de km pe oră a fost chiar un uragan. O sursă necontinentală obişnuită pentru Marea Neagră. Vânturi puternice, din direcţii neobişnuite”, a precizat Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.
Meteorologii sunt mult mai rezervaţi şi spun că a fost tot un ciclon.
„Uraganul se formează în anumite condiții și are un alt mod de manifestare. A fost un ciclon mediteranean”, explică Alina Şerban, meteorolog ANM.
De miercuri, un alt ciclon va lovi ţara noastră şi aduce un nou val de precipitații, cu ninsori abundente și viscol la munte. Weekend-ul viitor, însă, vor fi 17 grade.
FOTO – Facebook/CNAIR