Amendă record la Râmnicu Vâlcea. O femeie a fost sancționată de oamenii legii, după ce și-a plimbat cei 2 câini din rasa Amstaff, pe stradă, fără botniță și fără lesă. În plus, cei doi câini nu apăreau înregistrați, așa cum prevede legea (microcip), iar imobilul unde erau ținuți câinii nu afișa o plăcuță informativă cu textul „câine periculos / câine agresiv”. Iată informațiile mai jos, în articol.
În data de 13 ianuarie 2025, o femeie din Râmnicu Vâlcea a fost amendată de polițiști, după ce și-a plimbat câinii fără lesă și fără botniță. Cei doi câini, care fac parte din rasa Amstaff, ar fi trebuit să fie plimbați în anumite condiții, pe stradă, conform legii. De asemenea, oamenii legii au descoperit că cei doi câini nu erau nici microcipați, iar imobilul în care stăteau nu prezenta o plăcuță cu textul „câine periculos” sau „câine agresiv”, arată Observator.
Legea mai arată că proprietarii trebuie să înregistreze câinii din rasa Amstaff, de exemplu, la Asociația Chinologică, deoarece aceștia sunt încadrați în categoria câinilor periculoși.
Femeia din Râmnicu Vâlcea, în vârstă de 56 de ani, a fost amendată cu suma de 14.500 de lei.
Potrivit OUG nr. 55/2002, există mai multe rase de câini incluse pe lista celor de luptă și de atac. Cap. I, art. 1 arată, defalcat, care sunt rasele de la categoria 1 și cele de la categoria II. Avem următoarele date, așa cum sunt prezentate în Ordonanța de Urgență nr. 55 din 2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi:
a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
OUG nr. 55/2002 explică ce se înțelege prin „câine agresiv”:
„Articolul 2
(1) Prin câini agresivi se înțelege:
a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
(2) Nu intră în categoria câinilor agresivi definiți la alin. (1):
a) orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană”, arată legea.
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ
Sursă video: Observator Antena 1