Ce apare pe noua STEMĂ a comunei Feldioara / Adrian Veștea: Simbol al istoriei și tradițiilor locale

Publicat: 29 08. 2024, 17:50
Actualizat: 29 08. 2024, 17:56

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a anunțat joi semnarea proiectului de hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei comunei Feldioara, județul Brașov. Documentul a fost semnat la sediul Ministerului Dezvoltării și a fost elaborat cu sprijinul unei comisii județene formate din specialiști în diverse domenii, precum istorie, heraldică, sociologie, economie și folclor.

Considerată drept adevărata imagine a unei comunități, stema reprezintă cartea de vizită a oamenilor care conviețuiesc pe meleagurile respective și face legătura între trecut, prezent și viitor, exprimând istoria zonei, aspirațiile, tradițiile, preocupările cotidiene, precum și idealurile locuitorilor, a scris Adrian Veștea pe Facebook.

Proiectul a fost supus atenției comisiei județene și a fost pus în dezbatere publică înainte de aprobare.

Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei comunei Feldioara

Stema comunei Feldioara este compusă dintr-un scut francez medieval triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în patru cartiere, fiecare având simboluri care reflectă istoria și specificul localității.

În cartierul 1, în câmp albastru, se află o fortificaţie cu poartă deschisă şi trei turnuri crenelate, fiecare turn cu câte o gură de tragere. Fortificaţia este plasată pe o stâncă, totul de argint.

În cartierul 2, în câmp de argint, se află o cruce teutonică neagră.

În cartierul 3, în câmp de argint, se află trei inele îngemănate, aşezate 1-2, negre, lipite.

În cartierul 4, în câmp roșu, se află o terasă neagră cu o roată dințată de argint, ieșind (¾) înconjurată de o cunună de spice deschise în partea de sus, de aur.

Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Fortificaţia reprezintă Cetatea medievală Marienburg (Cetatea Feldioarei), din secolul al XIII-lea. Aceasta este vechea stemă a localităţii Feldioara.

Crucea teutonică trimite la întemeietorii cetății-ordinul cavalerilor teutoni.

Cele trei inele îngemănate reprezintă stema medievală a satului Rotbav atestată la intrarea în incinta fortificată a bisericii.

Terasa, roata dințată și cununa de spice de grâu, reprezintă una dintre imaginile simbolice folosite pentru școlile de agricultură din România interbelică. La Feldioara, Şcoala Superioară de Agricultură a avut activitate din secolul al XIX-lea până în perioada interbelică.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Adrian VEȘTEA: Încă din 2022, guvernele României au construit 1441 de săli de sport, 47 de bazine de înot, 6 stadioane

Nicolae CIUCĂ și ministrul Adrian VEȘTEA, la Brașov/ „Vom demonstra că PNL rămâne forța politică capabilă”