Ce au descoperit anchetatorii despre bărbatul care a incendiat o sală din Palatul Parlamentului. Ochiană avea legături și cu EXTREMIȘTI străini
This browser does not support the video element.
Vasluianul Nicușor Ochiană, arestat preventiv după ce, la jumătatea lunii septembrie, a incendiat o sală din incinta Palatului Parlamentului, avea legături cu mai mulți extremiști, între care și membri ai unor grupuri antieuropene. Bărbatul era un susținător convins al Dianei Șoșoacă și al liderului AUR, George Simion.
Polițiștii au intrat în alertă maximă după ce, în dimineața zilei de 17 septembrie, un bărbat necunoscut a stropit cu benzină în Sala Constantin Brâncuși din Palatul Parlamentului, destinată vizitatorilor, după care a dat foc. Individul a reușit să fugă, iar timp de mai multe ore, autoritățile s-au chinuit mai întâi să-l identifice și mai apoi să-l prindă. Până la urmă, după 10 ore, acesta a fost găsit într-o cameră de hotel din cartierul Vitan.
Este vorba despre Nicușor Ochiană, un vasluian în vârstă de 56 de ani, revenit în țară relativ recent, după ce, cu ani în urmă, s-a stabilit împreună cu familia la Padova, în Italia.
Surse judiciare au spus, în exclusivitate pentru Gândul, că după ce au analizat activitatea pe care Ochiană o avea în mediul online, s-a stabilit faptul că acesta era unul dintre susținătorii Dianei Șoșoacă și ai liderului AUR, George Simion.
Își împărtășea opiniile politice cu ajutorul rețelelor de socializare
Totodată, Ochiană ar fi devenit un extremist radical, îndreptat împotriva valorilor Uniunii Europene. Pentru a-și face publice părerile critice la adresa politicienilor români, dar mai ales la adresa lui Nicolae Ciucă și a lui Marcel Ciolacu, bărbatul și-a deschis două conturi de Facebook, pe care, spun anchetatorii, le-a folosit ca să posteze mesaje ironice față de mai mulți lideri politici, dar și aprecieri față de George Simion și Diana Șoșoacă.
Ochiană ar fi folosit rețele de socializare și pentru „a se conecta cu diverse comunități locale, dar și internaționale”, unde își împărtășea părerile de natură politică.
Din cercetări a mai reieșit faptul că, în mod predominant, activitatea din mediul online a lui Ochiană s-a îndreaptat spre Drobeta-Turnu Severin, unde ar fi dovedit o frecvență ridicată a postărilor și a „check-in-urilor”, fapt care subliniază un stil de viață conectat la comunitatea locală și un interes crescut pentru evenimentele curente organizate în această zonă.
Ochiană devenise un protestatar online
Pe contul principal de Facebook, acesta avea în jur de 1.000 de prieteni virtuali, iar mulți dintre ei ar fi fost membri ai familiei și cunoștințe care îi ofereau sprijin, în sensul în care îi distribuiau părerile, cele mai multe cu un caracter apreciativ la adresa Dianei Șoșoacă.
Totodată, anchetatorii au stabilit că activitatea din mediul online i-a conturat lui Nicușor Ochiană o identitate online de protestatar.
În acest sens, el aprecia și urmărea o serie de pagini de Facebook, atât din România, cât si din străinătate, cum sunt: „IO TIFO PAPA FRANCESCO (Îl sprijin pe Papa Fracisc)”, „Noi Poliziotti per sempre (Noi polițiștii pentru totdeauna)”, „Gândeste România”, „Români nebuni”, „Spune nu corupților”, „Stop Defrișărilor”, „Cloaca politică Penală”, „Conspirații și mistere”, „Legitimă Apărare” și nu în ultimul rând „Marian Ceaușescu”.
Preferințele lui arată că acesta apreciază discuțiile legate de spiritualitate, de apartenența la comunitatea românească, dar mai ales critica politică.
Totodată, Nicușor Ochiană este și membru al grupurilor „George Simion pentru România”, „Îl susțin pe George Simion”, „Susținem pe Diana Șoșoacă”, „Departamentul Național de Informații – DNI”.
CITEȘTE ȘI:
„Aroganțele” infracționale ale senatorului Eugen Pîrvulescu. Era judecat pentru CORUPȚIE, dar intervenea cu mită ca să-și pună favoritul la șefia CNI