Medicul cardiolog Dan Tesloianu, ARESTAT preventiv în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre. Procurorii susțin că a ignorat RISCUL de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul

Medicul cardiolog Dan Tesloianu, ARESTAT preventiv în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre. Procurorii susțin că a ignorat RISCUL de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul
Publicat: 18/02/2023, 18:18
Actualizat: 19/02/2023, 12:16

Scandalul momentului în medicina românească este legat de practica prelevării stimulatoarelor cardiace de la cadavre. În urma perchezițiilor efectuate, oamenii legii au descoperit sume uriașe de bani, dar și tablouri cu semnături celebre.

UPDATE ora 18:10 Medicul cardiolog Dan Tesloianu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Tribunalul Bucureşti a dispus sâmbătă, 18 februarie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie, prin urmare medicul va fi dus în Arestul Poliţiei.

Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora.

Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare ”, arată procurorii, potrivit agerpres.ro.

Câți bani au găsit polițiștii la percheziții

„În urma celor 24 de percheziţii efectuate ieri, 17 februarie, de către poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei de Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri şi 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiac”, arată IGPR într-un comunicat de presă.

De asemenea, s-au mai găsit 36 de tablouri, semnături ale unor pictori români cunoscuți. Tablourile au fost ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă.

Totodată, în urma percheziţiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile, aparţinând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asigurătorie a sechestrului. Poliţiştii continuă cercetările şi astăzi, în vederea completării probatoriului”, au mai precizat oamenii legii.

Cum opera rețeaua: Medicii le recomandau pacienților medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge să se opereze

Surse din rândul anchetatorilor au explicat, pentru GÂNDUL, cum funcționa rețeaua de medici suspectați că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate și le montau pacienților.

În momentul în care un pacient se prezenta la medic și avea nevoie de montarea unui astfel de dispozitiv electronic, doctorul îi spunea că are două variante: fie alege un produs medical care costă 5.000 de euro, fie alege unul la 2.000 de euro, pe care îl poate achiziționa cu discount. Evident, mulți bolnavi alegeau propunerea mai puțin costisitoare, încrezători că medicul îi oferă o șansă la viață mai bună, spun surse din rândul anchetatorilor, pentru GÂNDUL.

Șocant este că, unora dintre pacienți, medicii le recomandau medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge că trebuie neapărat să se opereze, deoarece boala de care suferă nu răspunde la tratament.

Imediat după operație, medicii notau un cod al dispozitivului electronic montat, dar care aparținea unui aparat nou. Probabil medicii ar fi continuat să opereze în acest mod vreme îndelungată, dacă cei de la Casa de Asigurări de Sănătate nu observau, în momentul în care pacienții au venit să deconteze plata pentru dispozitivele implantate, că prețurile stimulatoarelor cardiace sau defibrilatoarelor sunt nejustificat de mici.

Atunci, CAS a pornit o anchetă internă și, mergând pe firul faptelor, au ajuns la medicii Dan Tesloianu, medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Brașov.

Pentru a ascunde proveniența banilor încasați în mod ilegal de la pacienți, cei doi au înființat un ONG și donau constant banii primiți de la pacienți.

Apoi, anual, ei organizau simpozioane și petreceri, în cadrul cărora se premiau și, astfel, intrau în posesia banilor murdari. Cu sumele încasate, ei și-au cumpărat și diverse opere de artă, pe care acum oamenii legii le-au ridicat și urmează să le pună sub sechestru.

Cine este medicul reținut

Pe de altă parte, polițiștii anunță că medicul din Iași reținut va fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

I. Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 297 Cod penal cu aplic. art. 35 Cp,( 238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, prev. de art. 48 Cod penal rap la art. 24 alin. 1 lit. b din Legea 50/1991 și luare de mită prev. de art.289 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C. penal.

Față de inculpat s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore și s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluționare Tribunalului București.

În situația de fapt reținută de procurori, se menționează că suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la  reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora.

Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că suspectul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică.

II. Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cinci persoane fizice (inclusiv suspectul menționat la punctul I), având calitatea de medici la un spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 din Codul penal, precum și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți ai unui spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 din Codul penal . Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profesia de medic.

În situația de fapt reținută de procurori se consemnează că cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate.  În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmite Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Unul dintre medicii bănuiți că ar implantat pacienților cu afecțiuni cardiace stimulatoare recuperate de la cadavre a fost reținut pentru 24 de ore în noaptea de vineri spre sâmbătă, 18 februarie. Cercetările au scos la iveală faptul că medicul ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace. Totodată, el este acuzat și de luare de mită. Cel în cauză este dr. Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie a Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...