Prima pagină » Actualitate » Ce au învățat românii, la 47 de ani de la cutremurul din 1977: Doar 20% din locuințe sunt asigurate în caz de dezastru

Ce au învățat românii, la 47 de ani de la cutremurul din 1977: Doar 20% din locuințe sunt asigurate în caz de dezastru

Ce au învățat românii, la 47 de ani de la cutremurul din 1977: Doar 20% din locuințe sunt asigurate în caz de dezastru
Ce au învățat românii, la 47 de ani de la cutremurul din 1977: Doar 20% din locuințe sunt asigurate în caz de dezastru

Luni se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, care a dus la moartea a peste 1.500 de oameni și distrugeri uriașe în România.

De atunci și până acum, se pare că românii nu au învățat să ia în serios astfel de dezastre naturale, în ciuda faptului că România este una dintre țările europene cele mai expuse la seisme.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) arată că doar o locuință din cinci este asigurată în caz de dezastru, la nivel național.

Cei mai mulți români trăiesc în zone cu risc seismic

Aceasta în contextul în care 70% dintre români locuiesc în zone cu risc seismic moderat sau ridicat.

România este, în continuare, una dintre ţările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii. Potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. În aceste condiţii, însă, a nivel naţional, doar una din cinci locuinţe este asigurată, astfel încât doar 20% dintre români ar beneficia de protecţia oferită de o poliţă de asigurare pentru locuinţă, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în creştere cu 61% faţă de valoarea achitată în aceeaşi perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).

„Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinţe neprotejate în faţa neprevăzutului, asigurarea locuinţelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate naţională, dar şi o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Potrivit UNSAR, care citează date ale Institutului Naţional de Statistică, 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populaţie. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăşi 25 miliarde euro, precizează sursa citată.

Cutremurul din 1977: au trecut 47 de ani. Cum s-ar comporta Bucureștiul la un seism atât de mare

Luni, 4 martie, se împlinesc 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, în urma căruia au murit peste 1.500 de persoane, printre care și mari artiști, precum Toma Caragiu sau Doina Badea.

Din nefericire, Bucureștiul este în prezent și mai vulnerabil în fața unui seism de magnitudine mare, precum cel din 1977, iar autoritățile nu făcut nimic în ultimii 34 de ani pentru a pune în siguranță clădirile vulnerabile. Fostul senator Marius Marinescu, inginer constructor de profesie, este de părere că în cazul unui seism precum cel de acum 47 de ani, se vor înregistra peste 6.500 de morți și alte zeci de mii de răniți. Potrivit lui Marinescu, nu doar clădirile vechi, construite înainte de 1977 au probleme, ci și multe blocuri ridicate după 1990 sunt vulnerabile.

„Dacă Bucureștiul va mai trece printr-un cutremur ca cel din 1977, va fi o tragedie, o catastrofă. Nu spun eu asta, o spun experții. O spune chiar și Nicușor Dan, primarul Capitalei: în cazul unui cutremur vor fi 6.500 de morți și sute de blocuri prăbușite. Vor fi zeci de mii de oameni vor fi răniți. Poate va fi și mai rău de atât”, explică Marius Marinescu.

Fostul senator, inginer constructor de profesie, spune că aceste clădiri cu bulină roșie sunt „cimitire pe verticală”.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și