Merele sunt fructe grozave pentru sănătatea oricărei persoane. Foarte des ați auzit că un măr pe zi ține doctorul departe, un lucru cât se poate de real. O varietate mare de mere sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar ce ar trebui să știm despre merele roșii?
Spre deosebire de alte fructe care pot deveni ușor perisabile, merele rămân ferme în rucsac și nu necesită o protecție specială, de aceea, merele reprezintă o gustare ideală.
Merele roșii sunt o sursă foarte importantă de flavonoizi, așa cum este quercitina, o substanță benefică, apreciată pentru rolul ei antioxidant și antiinflamator.
Merele roșii au un conținut de beta-caroten mai mare decât merele verzi de până la 50%. Acest lucru este cauzat de culoarea roșie. Acest conținut de beta-caroten are rolul de antioxidant. Nutriționiștii apreciază mai mult merele roșii pentru că în afară de faptul că acționează ca un antioxidant și luptă împotriva radicalilor liberi și joacă un rol important antiinflamator și antiviral.
Flavonoizii din mere se află în concentrație mai mare în coajă fructelor și mai ales în coajă merelor roșii, așadar, nu eliminați coaja merelor. Cercetătorii au demonstrat că flavonoidul găsit în măr, numit florizina, poate proteja femeile aflate la menopauză de osteoporoză și poate crește densitatea osoasă. Borul este un alt ingredient conținut de mere care întărește oasele.
Femeile care consumă cel puțin un măr pe zi prezintă un risc mai mic cu 28% de a dezvoltă diabet de tip 2 decât cele care nu consumă mere. Merele sunt încărcate cu fibre solubile, utile pentru menținerea echilibrului zahărului din sânge.
Conținutul caloric al unui măr depinde de mărimea și greutatea acestuia. În general, un măr mediu – cu un diametru aproximativ de 6 cm – are 80 de calorii. Merele mai mici conțin mai puține calorii, iar cele mai mari, ceva mai multe calorii.
Merele nu au grăsimi și nici colesterol. Un măr de mărime medie conține 22 g de carbohidrați, în care sunt incluse 16 g de zahăr și 5 g de fibre dietetice.
Cercetările au arătat că persoanele care consumă fructe și alte alimente bogate în fibre, obțin o anumită protecție împotriva boli Parkinson, o boală caracterizată prin descompunerea celulelor nervoase ale creierului producătoare de dopamină.
Sursa: Libertatea