Ce conține, de fapt, pâinea feliată din supermarketurile românești, potrivit lui Dragoș Pătraru

Publicat: 20 09. 2024, 15:51

V-ați gândit vreodată ce conține pâinea feliată? Este un aliment des achiziționat de români din magazine și, de cele mai multe ori, ajunge să fie consumat în combinație cu alte produse alimentare. Însă, ce ingrediente utilizează producătorii pentru acest aliment nelipsit de pe mesele cetățenilor? Dragoș Pătraru a analizat mai multe tipologii de pâine feliată, la „Starea Sănătății”. Iată mai jos, în articol, informațiile.

Dragoș Pătraru a adus la rubrica „Starea Sănătății” 7 tipuri de pâine feliată. A analizat ingredientele care se regăsesc pe etichetele produselor, pentru a afla care dintre acestea ar fi mai sănătoase. Pâinea este nelipsită de pe mesele românilor. Potrivit datelor INS, aproape 25 de franzele sunt consumate, lunar, de o singură persoană. Însă, ce ingrediente se regăsesc în pâinea feliată provenită din fabrică?

Vezi și Care este cel mai SĂNĂTOS iaurt din supermarketurile românești, potrivit lui Dragoș Pătraru

Dragoș Pătraru a explicat ce ingrediente se regăsesc în pâinea feliată vândută în supermarketuri

Vezi și Care este singurul parizer SĂNĂTOS din România. Dragoș Pătraru le-a testat pe toate și a găsit răspunsul

Vezi și Alimentul care distruge organismul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucureștenilor îl consumă în fiecare dimineață

Ce conține pâinea feliată din supermarketurile românești

Pentru această ediție a fost achiziționată pâinea albă. În primul caz, au fost utilizate ingrediente precum făina albă de grâu 650, apă, drojdie, fibră dietetică din grâu, sare iodată, ulei de floarea-soarelui, oțet din alcool, conservanți și agent de tratare a făinii.

În cel de-al doilea caz, Dragoș Pătraru a prezentat pâinea „super albă” de 650 de grame. În compoziție se regăsesc: făină albă de grâu 650, maia din făină de grâu, apă, preferment de grâu, drojdie de panificație, sare iodată, gluten din grâu, conservanți, oțet, agent de tratare a făinii. Pe etichetă apare că este un produs pulverizat cu alcool etilic de origine agricolă și că nu conține organisme modificate genetic.

La produsul nr. 3, pâinea albă toast, eticheta arată următoarele ingrediente: 70% făină albă de grâu (origine UE), apă, oțet din vin alb, drojdie, ulei vegetal rafinat de rapiță, sare iodată, zahăr, agent de tratare a făinii, acid ascorbic. Conține 15 grame de grăsimi, 288 de grame de glucide și 51 de grame de proteine.

În cazul celui de-al patrulea produs – pâine miez, 300 de grame – Dragoș Pătraru a menționat că este, practic, „o pâine toast căreia i s-a îndepărtat coaja”. Potrivit etichetei, conține 68% făină albă de grâu (origine UE), apă, drojdie, zahăr, oțet din vin alb, ulei vgetal rafinat de rapiță, sare iodată, lapte praf, agent de tratare a făinii, acid ascorbic. Precum și în cazul altor produse, poate să conțină semințe de susan, soia sau muștar.

Cel de-al cincilea produs este pâinea cu fulgi de cartofi, cu maia autentică. Potrivit etichetei, produsul conține făină albă de grâu 650, apă, maia 18%, fulgi de cartofi 4.5% (cartofi, condiment: curcuma), drojdie, gluten din grâu, sare iodată, făină de grâu fermentată, conservanți.

O altă franzelă albă conține făină albă de grâu, apă, maia, ulei vegetal de palmier, sare iodată și drojdie.

Cel de-al șaptelea produs este pâinea albă cu maia de 1 kilogram. Precum și în alte cazuri, produsul conține făină albă de grâu 650, apă, maia 18%, drojdie, sare iodată, conservanți, agent de tratare a făinii.

Concluzia lui Dragoș Pătraru

„Vă face rău pâinea? Depinde câtă mâncați, de care, ce are în ea. Depinde de stilul vostru de viață. De pildă, eu le recomand sportivilor pâine la mic-dejun, în zilele cu antrenamente și cu meciuri. Mai ales când ai antrenamente sau meciuri dimineața, pâine cu gem, cu miere. Merge și un pic de unt. Pentru că pâinea, în cazul acesta, este genul de carbohidrat care se eliberează în timp.

Sportivii, având mare nevoie pe lângă alte lucruri pe care le iau, și de eliberarea asta lentă de carbohidrați. De aceea, un sendviș de acasă este o soluție mult mai bună decât orice poate lua copilul din școală sau de pe lângă școală.

Internetul geme de rețete pe care voi le puteți face ușor, fără toate aceste ingrediente de laborator. Doar cu făină, apă, un praf de sare, drojdie sau maia. (…) Merită fiecare leu”, a precizat Dragoș Pătraru.

Sursă foto: Starea Sănătății