Ce conține PÂINEA proaspătă din supermarketuri. Ce arată un studiu pe baza etichetelor produselor
Ce conține pâinea proaspătă din supermarketuri? InfoCons efectuase un studiu pe baza etichetelor produselor regăsite în diverse magazine. Potrivit analizei, produsele comercializate au o proporție de făină cuprinsă între 26 și 78%. Iată mai jos, în articol, câte E-uri sunt în pâine și ce alte ingrediente se mai regăsesc în compoziție.
InfoCons a analizat etichetele a 50 produse de tip pâine. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul oficial, produsele comercializate în diverse magazine din România conțin o proporție de făină cuprinsă între 26 și 78%. De asemenea, o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% se regăsește amestecul de panificație. Din cele 50 de produse analizate, în 14% dintre ele s-au găsit semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac), într-o proporție de 1.2% – 29%. Proporții cuprinse între 4% și 6% de fulgi de cartofi se regăsesc în 4% dintre produsele analizate.
Ce făină s-a folosit pentru pâinea proaspătă din supermarketuri
Tipul de făină a fost menționat pe etichetele a 44% dintre produsele analizate. Avem cinci tipuri de făină menționate, și anume:
-
„Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
-
Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;
-
Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
-
Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
-
Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse”, arată analiza.
Pe etichetele a 16% dintre produse se menționează că acestea sunt pasteurizate.
Ce conține pâinea proaspătă: aditivi alimentari, informații nutriționale
Aditivii alimentari (E-uri) sunt prezenți în 50% dintre produsele analizate de InfoCons. Se găsesc între 0 și 4 aditivi alimentari în pâine. Avem următoarele date:
- În 50% dintre produse nu se regăsește niciun aditiv alimentar;
- În 24% dintre produse se regăsesc un aditiv;
- În 14% dintre produse se regăsesc doi aditivi;
- În 4% dintre produsele analizate se regăsesc 3 E-uri;
- În 8% dintre produsele analizate se regăsesc 4 E-uri.
Cel mai frecvent aditiv alimentar este acidul ascorbic (E300), regăsit în 60% dintre produsele analizate. Acidul sorbic (E200) îl găsim în 48% dintre produse, iar propionatul de calciu (E282) este prezent în 40% dintre produsele de pâine proaspătă.
Alți aditivi alimentari din pâine:
- E472e (12% dintre produse);
- E471 (12% dintre produse);
- E412 (4% dintre produse);
- E322 (4% dintre produse);
- E300 acid citric (4% dintre produse);
- E450 difosfat sodic (4% dintre produse);
- E304 (4% dintre produse).
Produsele studiate conțin între 211 și 406 kcal. Cantitățile de grăsimi, acizi grași, glucide, fibre și proteine variază, după cum urmează:
- Grăsimi între 0.3 g și 9.2 g;
- Acizi grași între 0.1 g și 2.2 g;
- Glucide între 28.24 g și 84.2 g;
- Fibre între 1.3 g și 11.54 g;
- Proteine între 5.97 g și 15.48 g.
Sare și zaharuri
-
„Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g si 7g; 2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor;
-
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1g si 2.3g; 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare”, arată InfoCons.
V-ar putea interesa și:
Untul vs margarina: Care este cea mai sănătoasă opțiune pentru masa de DIMINEAȚĂ?
Sursă foto: colaj Envato (caracter ilustrativ)