Ce conține PÂINEA proaspătă din supermarketuri. Ce arată un studiu pe baza etichetelor produselor

Publicat: 20 11. 2024, 12:18
Ce conține pâinea proaspătă / sursă foto: colaj Envato

Ce conține pâinea proaspătă din supermarketuri? InfoCons efectuase un studiu pe baza etichetelor produselor regăsite în diverse magazine. Potrivit analizei, produsele comercializate au o proporție de făină cuprinsă între 26 și 78%. Iată mai jos, în articol, câte E-uri sunt în pâine și ce alte ingrediente se mai regăsesc în compoziție.

InfoCons a analizat etichetele a 50 produse de tip pâine. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul oficial, produsele comercializate în diverse magazine din România conțin o proporție de făină cuprinsă între 26 și 78%. De asemenea, o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% se regăsește amestecul de panificație. Din cele 50 de produse analizate, în 14% dintre ele s-au găsit semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac), într-o proporție de 1.2% – 29%. Proporții cuprinse între 4% și 6% de fulgi de cartofi se regăsesc în 4% dintre produsele analizate.

Ce făină s-a folosit pentru pâinea proaspătă din supermarketuri

Tipul de făină a fost menționat pe etichetele a 44% dintre produsele analizate. Avem cinci tipuri de făină menționate, și anume:

  • „Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;

  • Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;

  • Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;

  • Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;

  • Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse”, arată analiza.

Pe etichetele a 16% dintre produse se menționează că acestea sunt pasteurizate.

Ce conține pâinea proaspătă: aditivi alimentari, informații nutriționale

Aditivii alimentari (E-uri) sunt prezenți în 50% dintre produsele analizate de InfoCons. Se găsesc între 0 și 4 aditivi alimentari în pâine. Avem următoarele date:

  • În 50% dintre produse nu se regăsește niciun aditiv alimentar;
  • În 24% dintre produse se regăsesc un aditiv;
  • În 14% dintre produse se regăsesc doi aditivi;
  • În 4% dintre produsele analizate se regăsesc 3 E-uri;
  • În 8% dintre produsele analizate se regăsesc 4 E-uri.

Cel mai frecvent aditiv alimentar este acidul ascorbic (E300), regăsit în 60% dintre produsele analizate. Acidul sorbic (E200) îl găsim în 48% dintre produse, iar propionatul de calciu (E282) este prezent în 40% dintre produsele de pâine proaspătă.

Alți aditivi alimentari din pâine:

  • E472e (12% dintre produse);
  • E471 (12% dintre produse);
  • E412 (4% dintre produse);
  • E322 (4% dintre produse);
  • E300 acid citric (4% dintre produse);
  • E450 difosfat sodic (4% dintre produse);
  • E304 (4% dintre produse).

Produsele studiate conțin între 211 și 406 kcal. Cantitățile de grăsimi, acizi grași, glucide, fibre și proteine variază, după cum urmează:

  • Grăsimi între 0.3 g și 9.2 g;
  • Acizi grași între 0.1 g și 2.2 g;
  • Glucide între 28.24 g și 84.2 g;
  • Fibre între 1.3 g și 11.54 g;
  • Proteine între 5.97 g și 15.48 g.

Sare și zaharuri

  • „Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g si 7g; 2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor;

  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1g si 2.3g; 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare”, arată InfoCons.

V-ar putea interesa și:

Untul vs margarina: Care este cea mai sănătoasă opțiune pentru masa de DIMINEAȚĂ?

Cum să menții pâinea proaspătă pentru cel puțin 2 zile. Trucul care face alimentul să nu se întărească

Câte calorii conțin 100 de grame de cartofi prăjiți. Motivul pentru care medicul neurochirurg Vlad Ciurea evită acest aliment

Sursă foto: colaj Envato (caracter ilustrativ)