Ce crede Petre Daea despre criza alimentară? „Războiul stomacurilor goale este mai periculos și mai devastator decât cel cu arma”
Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, și-a expus recent punctul de vedere cu privire la contextul și cauzele creșterii prețurilor și a unei eventuale crize alimentare.
Fostul ministru al Agriculturii a criticat, într-o recentă intervenție tv, decizia autorităților de a liberaliza piața energiei electrice, în contextul discuțiilor privind iminența unei crize alimentare, și după începerea războiului din Ucraina.
„Este incredibil ce s-a făcut!”
„Toată lumea și-a deschis porii, cum le spun eu au început gurile celulelor să se deschidă că există criză, dar criza aceasta alimentară și lipsa hranei pe glob nu este de ieri sau de alaltăieri. Când FAO spunea, cu ani de zile în urmă, cu datele statistice pe masă, că la fiecare șase secunde pierdem un copil din cauza foametei, deciziile planetare s-au îndreptat în alte direcții”, a spus Petre Daea.
„Dar iată că acum, când s-a pus degetul și pe cocoșul armei, am început să ne uităm și la aceste aspecte pe care le-am avut, cel puțin ca avertisment, în planul nostru de acțiune, înțelegând aici deciziile politice și deciziile administrative. Eu am spus-o și o repet: războiul stomacurilor goale este mai periculos și mai devastator decât cel cu arma. Și iată că ajungem într-o asemenea situație în care, după avalanșa aceasta de crize, când pandemia ne-a lăsat să căutăm căile noastre de rezolvare, a venit această năstrușnică măsură de a liberaliza prețurile la gaze și la energie, în anul 2021. Este incredibil ce s-a făcut! O asemenea măsură a contribuit din plin la ceea ce avem astăzi. Eu nu întreb de ce au făcut-o, eu mă întreb în legătură cu consecințele acestei măsuri dacă există măcar un răspuns de regret că am făcut așa ceva”, a comentat fostul ministru.
Să știți că bobul de grâu când pleacă din magazie, el se duce la moară, transportat fiind cu motorină, care s-a scumpit. Ajunge în coșul morii, începe totul să se miște cu energie electrică, și ea mai scumpă. Pleacă acolo, se duce la brutării, unde ajunge cu mașinile care funcționează tot cu carburanți, apoi intră în malaxor, care merge tot cu energie, la fel și și cuptorul de pâine. Facturile devin, astfel, uriașe”, a punctat Petre Daea, în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, de la DCNews.
Inflație în creștere cu aproape 14% de la an la an
Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,8 % în luna aprilie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, crescând astfel cu 3,6% față de nivelul de luna anterioară. Cele mai mari scumpiri au fost la gaze, energie electrică și combustibili.
Cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum au fost, în aprilie 2022, față de aprilie 2021, la marfuri alimentare, de 13,54% (în creștere de la 11,2% din martie), urmate de mărfuri nealimentare, de 16,35% față de 11,86% în martie) și servicii, de 7,11% (față de 6,53% în martie).
Cea mai mare scumpire a fost, și în aprilie de la an la an, la gaze, dar cu un procent aproape dublu față de martie, respectiv de 85,27%, față de 46,49% kuna anterioară, când s-au luat în considerare prevederile primei ordionanțe pentru prețurile la gaze și energie, care a exoirat la finalul lunii martie, OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece.
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a precizat, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației, ediția mai 2022, că trendul ascendent al inflației este generalizat, atât la nivel european, cât și global, partea bună – dacă ne consolează cu ceva – fiind că România a pierdut primul loc pe podium din acest punct de vedere la nivelul blocului comunitar.
Cu această ocazie, Mugur Isărescu i-a îndemnat joi pe români să bea un ceai de tei pentru a-și păstra calmul în fața scumpirilor.