Prima pagină » Actualitate » Ce e „schema cu 200 de lei”. Cum a fost păcălită vânzătorea unui magazin din Costinești, de către tânărul din imagine

Ce e „schema cu 200 de lei”. Cum a fost păcălită vânzătorea unui magazin din Costinești, de către tânărul din imagine

Ce e

Vremurile grele prin care trec românii din punct de vedere financiar i-au făcut pe hoți să găsească noi metode de a înșela vigilența vânzătorilor de pe litoral. 

Hoții profită din plin de zonele aglomerate de pe litoral, iar vara este un adevărat „rai” pentru „turiștii” care încearcă prin orice mijloace să expoateze sezonul în care românii își petrec zilele de relaxare.

Este și cazul unui hoț care a aplicat „metoda Maradona” la un magazin din stațiunea Costinești.

Bărbatul din imagini a mers la un magazin „intenționând” să cumpere un produs cu o valoare de sub 50 de lei pentru care i-a înmânat vânzătorului o bancnotă de 50 de lei.

Cum funcționează „schema cu 200 de lei”

După ce vânzătorul îi oferă cumpărătorului produsul, trebuie să-i returneze și restul. De aici începe înșelătoria. „Cumpărătorul” ia restul dar îi spune vânzătorului că restul primit nu este corect, întrucât el i-a oferit o bancnotă de 200 de lei în schimbul produsului de sub 50 de lei.

De aici, confuzia vine din faptul că cele două bancnote, cea de 50 de lei și cea de 200 de lei seamă oarecum din punct de vedere al coloritului, iar vânzătorul este pus într-o situație „jenantă” de a se „certa cu clientul”.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

De cele mai multe ori, escrocul pune presiune pe vânzător și începe să facă scandal de față cu cei prezenți în magazin pentru a-l determina pe acesta să „rezolve” rapid situația. Nu de puține ori se întâmplă ca vânzătorii să cadă în capcana hoților și să se ofere un rest nemeritat mult mai mare.

Cum poate vi descoperită înșelătoria?

Vânzătorul trebuie să fie foarte atent atunci când primește banii și pentru un moment să își stabilească o „zonă” sigură unde să pună banii primiți de la cumpărător înainte de a-i băga în casa de marcat. Astfel poate identifica imediat bancnota pe care a primit-o și poate înmâna restul corect.

Astfel de situații trebuie reclamate imediat la poliție, mai ales dacă hoțul a fost prins pe loc cu „metoda Maradona”.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele