Ce este conceptul SHADOW WORK, tot mai popular pe TikTok. Specialiștii spun că acesta implică și unele riscuri
Conceptul de Shadow Work a devenit tot mai popular în ultima perioadă pe TikTok, iar cartea „The Shadow Work Journal”, care stă în spatele ideii, a devenit una dintre cele mai bine vândute pe Amazon.
Conceptul este inspirat din teoriile lui Carl Jung și se pare că i-ar ajuta pe oameni să își descopere unele emoții interioare reprimate, să le înțeleagă și astfel să nu mai treacă prin unele stări negative.
Cartea, de 225 de pagini, a fost publicată de Keila Shaheen. Aceasta este licențiată în psihologie și a absolvit un curs online de terapie cognitiv-comportamentală, dar nu este, totuși, terapeut autorizat, arată Digi24.
Cartea s-a vândut extrem de bine, după ce tehnicile prezentate de Shaheen s-au viralizat pe TikTok. Mulți utilizatori au declarat că au încercat exercițiile prezentate în carte și și-au împărtășit experiențele pozitive pe platforma de socializare. Hashtag-ul TikTok #shadowworkjournal a strâns peste 700 de milioane de vizualizări.
Ce spun specialiștii despre Shadow Work
Deși internauții au îmbrățișat rapid conceptul, nu același lucru se poate spune despre specialiști. Conniw Zweig, de exemplu, un psiholog cu o bogată experiență, spune că simte „o oarecare îngrijorare” în legătură cu simplificarea exagerată a emoțiilor umane doar cu ajutorul unui astfel de jurnal.
„Cred că există o promisiune că oamenii pot obține o perspectivă asupra lor făcând astfel de completări de propoziții, dar cred că există o mulțime de riscuri”, spune Zweig.
Zweig, care a scris ea însăși mai multe cărți despre acest concept, spune că în astfel de situații este vorba de un proces mult mai intens și care, în multe cazuri, nu ar trebui realizat fără ajutorul unui profesionist. Psihologul crede că simpla completare a unui jurnal poate fi mai mult o „alinare rapidă”, dar nu o schimbare de durată.
Bazându-se pe teoriile exprimate de psihanalistul elvețian Carl Jung , Zweig definește umbra ca „o parte din noi de care nu suntem conștienți pentru că a fost reprimată sau îngropată în subconștient”.
Sursa foto: Shutterstock