Imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucha au condus la condamnarea internațională a Rusiei și la alte acuzații de crime de război, scrie BBC. Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze dacă au loc crime de război și Ucraina a înființat, de asemenea, o echipă care a strânge probe.
Poate că nu pare, dar „până și războiul are reguli”, spune Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Acestea sunt cuprinse în tratate numite Convențiile de la Geneva și într-un set de alte legi și acorduri internaționale. Civilii nu pot fi atacați în mod deliberat și nici infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor.
Unele arme sunt interzise din cauza suferinței nediscriminatorii sau îngrozitoare pe care le provoacă, cum ar fi minele antipersonal și armele chimice sau biologice. Bolnavii și răniții trebuie îngrijiți, inclusiv soldații răniți, care au drepturi de prizonieri de război. Infracțiunile grave, cum ar fi uciderea, violul sau persecuția în masă a unui grup sunt cunoscute drept „crime împotriva umanității”.
Genocidul este definit în dreptul internațional ca fiind uciderea deliberată a unor persoane dintr-un anumit grup național, etnic, rasial sau religios, cu intenția de a distruge grupul, fie în întregime sau parțial. Ca atare, genocidul este o crimă de război specifică, care este mai mare decât uciderea ilegală a civililor. Legea cere dovada intenției de a distruge grupul.
Macelul a aproximativ 800.000 de persoane din 1994 în Rwanda a dus mai târziu la urmăriri penale pentru genocid.
Anchetatorii și jurnaliștii au găsit ceea ce pare a fi o dovadă a uciderii deliberate a civililor în Bucha, un oraș de la periferia Kievului și în alte zone din apropiere. Forțele ucrainene spun că au găsit gropi comune și că există dovezi că civili au fost împușcați după ce le-au fost legate picioarele și mâinile.