Ce este obligatoriu să fie pe etichetele jeleurilor de forma celor mâncate de adolescenta care a murit. ”Există risc dacă nu respectă avertizările”

Ce este obligatoriu să fie pe etichetele jeleurilor de forma celor mâncate de adolescenta care a murit. ”Există risc dacă nu respectă avertizările”
Publicat: 04/05/2023, 18:00
Actualizat: 04/05/2023, 18:18

Modelul de jeleu cu care s-a înecat fata de 14 ani din Cluj, decedată după o săptămână la spital, este un fel de bomboană gumată rotundă, aproape de dimensiunea unei mingi de ping-pong, care imită forma unui ochi, fiind foarte popular în rândul copiilor. Oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut apel la responsabilitate și atenție din partea celor care cumpără astfel de produse.

Acest produs a fost identificat de jurnalistul clujean Răzvan Dan, care a scris că cei mici îl puteau cumpăra chiar de la magazinul de lângă școală și costau în jur de doi lei.

„Ulterior au fost aruncate la gunoi. Cel puțin din magazinul de lângă școală. Cei care le aveau pe raft nu au nici o vină”, a precizat jurnalistul, susținând că pe ambalaj nu există o limită de vârstă de la care ar putea fi consumat.

Paul Anghel, șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a explicat, într-o declarație pentru Gândul, că produsele scoase la vânzare trebuie să conțină informații privind ingredientele și avertismente legate de categoriile de vârstă cărora le sunt contraindicate, iar consumatorii trebuie să fie responsabili și atenți la indicațiile obligatorii.

„Acest produs este în mai multe varianții de forme și culori în foarte multe dulciuri. Ne pare rău că s-a întâmplat situația asta, nu am făcut controlul acesta, dar există informații și avertizări pentru fiecare produs în parte, obligatorii, inclusiv prin norme și regulamente europene, cu privire la anumite dimensiuni și caracteristici pe care produsul respectiv le are”, a explicat Paul Anghel.

La o scurtă documentare pe site-urile magazinelor online, din țară și din străinătate, pentru acest tip de jeleuri sunt publicate atât ingredientele, cât și avertismente privind limita de vârstă și modul în care trebuie consumat:

  • INGREDIENTE: sirop de glucoză; zahăr; gelatină; acidulați: acid citric, acid lactic; arome; gelifiant: pectină; vopsea: carmin real, curcumina, FCF albastru strălucitor, biochar; agent de acoperire: ceară de albine, albă și galbenă, ceară de carnauba.
  • VALORI NUTRITIVE. Valori nutritive medii la 100 g: energie – 1339 kJ / 315 kcal; grăsimi: 0,2 g, din care acizi grași săturați – 0,2 g; carbohidrați – 72,0 g, din care: zaharuri – 52,0 g, proteine – 3,8 g; sare –
  • INSTRUCȚIUNI DE DEPOZITARE: depozitați într-un loc uscat și ferit de căldură.
  • INFORMAȚII SUPLIMENTARE. Contraindicat copiilor sub 5 ani. Mai întâi se mestecă, apoi se înghite
  • ȚARĂ DE ORIGINE: Germania

Cu atât mai mult, dacă există aceste avertizări, din păcate, vina aparține consumatorului care nu a citit și nu s-a informat forte atent asupra produsului.

Avertismentele, conform normelor europene și regulamentelor în vigoare astăzi, există. Sigur, acolo unde nu există sau există substanțe care pun în pericol sănătatea sau poate chiar viața consumatorilor, se iau măsurile de oprire sau de retragere din circuitul consumului uman, dar pentru un jeleu sau un produs de genul acesta, în acest moment e complicat de luat o măsură de genul acesta, dacă respectă prevederile legale”, a spus Paul Anghel, pentru Gândul.

Oficialul ANPC a subliniat că unele dintre componentele acestui produs – carmin sau FCF albastru strălucitor – afectează negativ atenția sau concentrarea copiilor, Comisia Europeană recomandând să fie inclusă chiar această avertizare, dar dacă acești aditivi sunt ingerați în cantități mari.

Ne pare foarte rău de situația asta, vă dați seama că nu își dorește nimeni așa ceva. Să fie atenți, că, dacă există avertizări de genul «Nu înghițiți toată bucata», «Mușcați din ea» sau «Tăiați-o»… adică nimeni nu înghite un salam de Sibiu întreg sau un cartof întreg, taie o bucățică.

Trebuie atenție sporită și din partea consumatorilor, mai ales dacă sunt adolescenți sau maturi. În situația în care sunt copii, trebuie niște avertizări, niște recomandări pentru 0 – 3 ani, atunci părintele, tutorele legal al minorului respectiv trebuie să se asigure că produsul respectiv – guma, jeleul sau bomboană – nu are o dimensiune care să poată provoca sufocări”, a mai spus Paul Anghel.

Directorul din ANPC a mai spus că responsabilitatea și atenția ar trebui să fie atributele pe care să se bazeze avertizările.

”Cumva, atenția să vină la pachet și cu conștientizarea riscului la care se expun dacă nu respectă anumite avertizări. E clar că marea majoritate a oamenilor dă click și nu citește termenii și condițiile sau avertizările de pe un anumit produs, dar își asumă că există și riscul să se întâmple și accidente”, a afirmat Paul Anghel.

Fata de 14 ani înecată cu un jeleu a murit la spital

Fata de 14 ani s-a înecat cu un jeleu pe 26 aprilie, în timpul pauzei, la școala din comuna clujeană Geaca. Imediat după ce i s-a blocat în gât, ar fi încercat să bea apă, după care s-a prăbușit.

Profesorii au alertat cadrele medicale din comună, însă abia după sosirea unui echipaj medical de la Gherla, oraș situat la 30 de kilometri distanță de Geaca, s-a reușit extragerea jeleului. După ce a fost resuscitată în sala de clasă, eleva a fost transportată de urgență la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca și internată la Terapie Intensivă, în comă profundă.

După o săptămână, adolescenta de 14 ani a murit. Deoarece decesul nu s-a produs din cauze naturale, cazul a fost preluat de Poliție.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?