Papacioaca, cunoscută și ca scofâlceală sau fleoșcăială, este ruda mai puțin cunoscută a luteniței bulgărești si a sosului ajvar din spațiul ex-iugoslav. Vorbim despre un amestec de legume de vară sau de toamnă, apropiat de zacuscă, doar că mai condimentat.
Papacioaca este un sos de mujdei cu roșii coapte, se face rapid si „merge” cu aproape orice, de la carne la ardei copți sau chiar goală, cu pâine, notează Realitatea Plus.
Nu există cantități exacte sau proporții, ci fiecare o prepară după gust. Astfel, roșiile se pot coace pe grătar, dar și pe o tavă la cuptor.
După ce curățați roșile de coajă, le puteți mărunți cu o furculiță dar și în blender, după care pasta se amestecă bine, folosind o lingură, cu usturoi pisat, sare, piper, uneori se poate pune ardei iute ,dar si un pic de ulei.
O altă variantă, la fel de delicioasă și un pic mai sofisticată, este cea cu gogonele coapte pe grătar. În acest caz, în loc de usturoi se folosește ceapă tocată.
Există și varianta de papacioacă mai apropiată de zacuscă, pentru că se folosesc și ardei copți, precum și pătrunjel verde proaspăt tocat, potrivit sursei citate.
FOTO – Facebook.com/IerburiUitate