Prima pagină » Actualitate » Ce facem cu medicamentele expirate. De ce nu trebuie aruncate la gunoi

Ce facem cu medicamentele expirate. De ce nu trebuie aruncate la gunoi

Ce facem cu medicamentele expirate. De ce nu trebuie aruncate la gunoi

Majoritatea românilor a avut măcar o dată în casă pastile şi siropuri care au expirat. Acestea nu se aruncă la gunoi, la chiuvetă şi nici la toaletă. Este nociv pentru sănătate, dar şi pentru mediu, deoarece medicamentele sunt un factor important de poluare. Mai mult, aruncarea medicamentelor expirate la gunoi este şi ilegală.

Oamenii sunt familiarizaţi cu anumite modalităţi de protejare a mediului, cum ar fi reciclarea hârtiei, sticlei sau plasticului, consumul de lichide din recipiente reutilizabile şi folosirea frecventă a transportului în comun. Însă, nu mulţi oameni ştiu cum să procedeze cu medicamentele şi deşeurile farmaceutice din casa lor.

Medicamentele sunt produse cu statut special, întrucât conţin substanţe active chimice care au rolul de a preveni sau de a trata afecţiuni. Nu pot fi lăsate la voia întâmplării, iar după ce au expirat trebuie avut grijă unde sunt aruncate, deoarece există riscul să aibă efecte nocive, precum contaminarea solului şi a apei, populate la rândul lor cu vieţuitoare.

Ce e corect să facem cu medicamentele expirate sau nedorite

De aceea, chiar dacă pare o soluţie simplă, aruncatul pastilelor sau a siropurilor la toaletă nu este o metodă bună, şi nici sănătoasă. Explicaţia este aceea că unele substanţe se pot descompune în apă, fiind o sursă sigură de poluare.

Nici la gunoi nu este bine să le arunci, deoarece este posibil ca un animal de companie sau chiar copilul să le găsească şi să le înghită. Totodată, medicamentele expirate sunt periculoase şi dacă sunt păstrate în casă, deoarece există riscul să fie înghiţite de un copil sau de o persoana în vârstă, iar reacţiile adverse pot fi foarte grave.

Pe de altă parte, daca sunt aruncate în vasul de toaletă, medicamentele expirate vor polua cu certitudine apa în care sunt deversate din reţeaua de canalizare, deoarece staţiile de tratare a apei nu au tehnologia de a filtra substanţele medicamentoase.

Geologii din Statele Unite au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

În 2008, The Associated Press a raportat că produse farmaceutice precum antibioticele, anti-convulsivele şi tratamentele antidepresive au fost găsite în apa de băut din 24 de zone metropolitane majore care deserveau 41 de milioane de oameni din S.U.A.

Cea mai sigură şi legală metodă este să duci medicamentele expirate la farmacii care au contracte cu firme specializate şi care se vor ocupa ulterior de distrugerea acestora.

Medicamentele se duc in locatii speciale

Consumatorii ar trebui să găsească locaţii sau evenimente la care au loc colectari de medicamente ori deşeuri farmaceutice. În România, legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor.

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, această categorie de produse trebuie dusă în mod obligatoriu la farmaciile care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă.

În cazul în care farmacia acceptă medicamentele expirate, cel care le predă trebuie să completeze o listă în care să scrie ce medicamente a predat și care sunt cantitățile. Pentru că procedura este neclară și anevoioasă, autoritățile sunt de părere că este nevoie de modificarea legii în acest sens pentru ca medicamentele să nu mai ajungă la coșul de gunoi sau în natură. Autoritățile își propun ca pe cutiile de medicamente să apară anumite mesaje prin care românii să fie îndemnați să nu mai arunce medicamentele la gunoi.

Medicamentele pot fi donate

Dacă există în casă pastile sau tratamente nedorite, este indicat ca acestea să fie donate persoanelor care au nevoie de ele, dar nu îşi permit să le achiziţioneze.

În România, estimativ în jur de 1500 de tone de medicamente ajung la gunoi
Din păcate, în România nu există statistici concrete cu privire la acest fenomen îngrijorător. Dar dacă facem o comparaţie cu alte ţări europene, mult mai riguroase şi cu legislaţie menită să diminueze considerabil această situaţie, estimăm că în România aproximativ 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an în gropile de gunoi sau în reţeaua publică de canalizare. Aceasta este doar o estimare a organizaţiilor din industria farmaceutică, potrivit observatornews.com