Ce GREȘELI fac unii șoferi, când schimbă banda de mers. Conform Codului Rutier, riscă amenzi importante
Tu știi cum se face corect trecerea de pe o bandă pe cealaltă, când conduci o mașină? Ești obligat să acorzi prioritate în momentul când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii pe care se află? Află cum se face corect trecerea de pe o bandă pe cealaltă.
Atunci când suntem șoferi, trebuie să fim foarte prudenți, mai ales că sunt mulți conducători auto șoferi care nu respectă mereu regulile de circulație, fie din neștiință, fie în mod intenționat. Și, astfel, apare riscul unui accident rutier.
De exemplu, o coliziune se poate produce atunci când conducătorii auto trec pe banda de lângă ei imediat după ce au semnalizat stânga sau dreapta, fără a se mai asigura dacă au această posibilitate. În această situație, tu, care te afli în spate, vei fi obligat să acorzi prioritate?
Conform regulamentului din Codul Rutier, doar cel care semnalizează este obligat să acorde prioritate celui din spate, adică se va asigura că spațiul pe care vrea să pătrundă este eliberat și că nu-și pune viața în pericol.
„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, potrivit art. 54(1) din Codul Rutier actualizat.
Cum se face corect o depășire?
Pentru a nu risca să faci accident sau să-l avertizezi pe cel care te-a determinat să pui brusc frână, este important să cunoști definiția depășirii și să-ți imaginezi cum ar avea loc.
„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, mai apare în art. 5, din legea 195/2002.
Atenție, nu reprezintă depășire și faptul că un șofer de pe banda apropiată circulă mai rapid decât tine, aceasta fiind o devansare. De asemenea, nu uitați să reveniți pe bandă, după ce ați efectuat depășirea.
„Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, mai apare în articolul menționat.
Conducătorii auto care vor schimba banda ilegal riscă o amendă în valoare de 330 sau 495 lei, dar sancțiunea se poate majora dacă depășirea se va face neregulamentar, mai exact, poate trece de 1000 de lei, potrivit Fanatik.