Prima pagină » Actualitate » Ce i-a cerut Klaus Iohannis președintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa. Totul s-a stabilit la întâlnirea de la Caracal

Ce i-a cerut Klaus Iohannis președintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa. Totul s-a stabilit la întâlnirea de la Caracal

Ce i-a cerut Klaus Iohannis președintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa. Totul s-a stabilit la întâlnirea de la Caracal

De ani buni nu a mai cunoscut Caracalul o agitație precum a fost marți, când orașul din Oltenia a primit vizita a doi președinți. Klaus Iohannis și portughezul Marcelo Rebelo de Sousa au vizitat împreună Batalionul 1 Instrucţie „Olt”, convenind asupra impulsionării cooperării în domeniul apărării, inclusiv dintr-o perspectivă economică.

Printre altele, cei doi lideri au subliniat și importanţa acţiunii unitare a Uniunii Europene în gestionarea preţurilor la energie, respectiv în consolidarea securităţii aprovizionării cu resurse energetice.

Iohannis cere Portugaliei să asigure securitatea spațiului aerian românesc

Am abordat şi evoluţiile curente în domeniul energiei, din perspectiva mai amplă a măsurilor luate la nivel european. Am subliniat importanţa acţiunii unitare a Uniunii Europene în gestionarea preţurilor la energie, respectiv în consolidarea securităţii aprovizionării cu resurse energetice”, a spus preşedintele Iohannis.

Totodată, șeful statului a precizat că a convenit cu preşedintele Portugaliei impulsionarea cooperării în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva industriei.

Am exprimat interesul pentru asigurarea continuităţii dislocării trupelor portugheze, precum şi pentru un angajament al Portugaliei de a efectua misiuni de poliţie aeriană în România, pe Flancul Estic. Am evaluat împreună situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi de pe Flancul Estic şi am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid în ceea ce priveşte întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic”, a precizat Klaus Iohannis.

România susţine abordarea prin care NATO trebuie să acţioneze pentru asigurarea măsurilor de apărare şi descurajare, inclusiv pe Flancul Sudic, şi abordarea de tip 360 de grade pentru apărarea teritoriului tuturor ţărilor aliate” – Klaus Iohannis

În altă ordine de idei, România și-a reafirmat sprijinul pentru avansarea extinderii Uniunii Europene: „Am abordat şi Vecinătatea Sudică, inclusiv în lumina discuţiilor recente de la reuniunea Consiliului European din 15 decembrie. O vecinătate puternică a Uniunii este de natură să contribuie la consolidarea rezilienţei noastre”.

Marcelo Rebelo de Sousa, mesaj despre autonomie energetică

Preşedintele Portugaliei a subliniat importanţa prezenţei militare aliate în actualul context şi a menţinerii unităţii şi a rezilienţei în Uniunea Europeană. Totodată, el a spus că există un „câmp larg” de cooperare posibilă cu România în domeniile energiei şi digitalizării.

Energia reprezintă o problemă care poate şi trebuie tratată în acelaşi timp şi pe plan european, consolidând unitatea europeană şi autonomia europeană în domeniul energiei, dar şi în planul bilateral al cooperării noastre. Există un câmp larg de cooperare posibilă în domeniul energiei, în domeniul energiei regenerabile şi în domeniul digitalizării, mă refer aici la relaţia România-Portugalia, Portugalia-România”, a precizat Marcelo Rebelo de Sousa.

Portugalia participă la forţa multinaţională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele