Ce impact ar putea avea criza din Ucraina asupra economiei României: „Vor fi efecte în lanț”
Conflictul din Ucraina ar urma să aibă efecte negative și asupra economiei, spun specialiștii în domeniu, care atrag atenția că situația din țara vecină ar putea să ducă la creșterea prețurilor petrolului și gazelor și, în consecință, o creștere generalizată a prețurilor.
Totodată, experții spun că investițiile ar urma să stagneze sau să se orienteze spre zone mai stabile, informează Antena3.
De asemenea, România s-ar putea confrunta cu un număr mare de refugiați din Ucraina, ceea ce ar duce la creșterea costurilor suportate de stat, care deja se confruntă cu așa-numitele „deficite gemene”, deficitul bugetar şi deficitul de cont curent.
„Vor fi efecte în lanţ: curs de schimb, rata inflaţiei, reduceri la nivelul exporturilor-importurilor şi mai ales sentimentul care îşi pune amprenta asupra deciziilor de politică economică şi de politică de firmă. Vor stagna investiţii, vor fi amânate unele. Starea aceasta de incertitudine vizează nu numai bursele, ci şi deciziile cotidiene ale firmelor. Impactul economic global, agregat, şi mai ales european, va fi foarte mare“, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Miron de la Facultatea de Relaţii Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Acesta a mai spus că investitorii sunt foarte sensibili la instabilitatea de orice tip.
„În momentul în care apare o sursă, cât de mică, de instabilitate de orice fel se vede imediat. Iar acum nu putem vorbi de o sursă mică de instabilitate, ci de una mare, pentru că pune în antinomie NATO cu Rusia. Niciun analist nu poate anticipa corect cum vor evolua lucrurile de la o oră la alta. Dacă nu ştii ce se va întâmpla peste câteva ore, cu atât mai puţin faci un plasament investiţional pe câţiva ani.
S-ar putea ca investiţiile să se orienteze către zone ceva mai liniştite deocamdată, cum este regiunea Asia-Pacific. Probabil că se vor intensifica acolo investiţiile pentru că tot într-acolo se orientează şi gazele care nu vor mai fi vândute în Europa, se vor îndrepta spre China, spre Asia în general“, a mai spus Dumitru Miron.
Aurelian Dochia: Efectele încep deja să se vadă
Analistul economic Aurelian Dochia atrage atenția asupra faptului că efectele negative ale invaziei Rusiei au început deja să se simtă, încă dinaintea izbucnirii violențelor.
„Cred că trebuie să ne aşteptăm la o deteriorare pe toţi aceşti indicatori – PIB, inflaţie, exporturi-importuri. Niciodată o situaţie de conflict nu va avea efect pozitiv asupra economiei. Unele efecte au început să se vadă de dinaintea izbucnirii conflictului, pieţele bursiere au început să fie nervoase, volatile, apoi să aibă scăderi serioase, iar pieţele valutare sunt puternic afectate de tot ce înseamnă materii prime, în primul rând energia.
Petrolul a depăşit 100 de dolari pe baril, nivel pe care nu l-am avut din 2014, iar acest lucru se va simţi apoi în întreaga economie, cresc costurile în toate fazele de producţie, iar acest lucru se va transmite la consumator. Inflaţia va depăşi clar 10%, nu doar în România, ci şi în America“, a spus Aurelian Dochia.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, joi dimineață, o operațiune militară în estul Ucrainei.
Forțele armate ruse ar fi suprimat apărarea antiaeriană a Ucrainei și au dezactivat infrastructura bazelor aeriene ucrainene, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Într-un mesaj postat pe Twitter, joi dimineață, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut apel la „ucrainenii de pe tot globul” să vorbească și să îndemne liderii lor să acționeze.