După o pauză de aproape trei săptămâni, rachetele ATACMS fabricate în SUA au fost din nou folosite de ucraineni împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei lui Vladimir Putin, facilitățile militare din orașul Taganrog fiind lovite în data de 11 decembrie.
Cu toate acestea, o evaluare inițială a impactului rachetelor ATACMS și Storm Shadow/SCALP-EG care au lovit teritoriul Rusiei sugerează că impactul lor rămâne limitat.
„Multe ținte viabile au fost mutate din raza de acțiune, iar Forțele Armate ale Ucrainei posedă doar un număr limitat de rachete. În același timp, temerile de escaladare din partea rusă s-au dovedit nefondate, iar Kremlinul nu a arătat nicio capacitate concretă de a riposta în fața acestor atacuri”, notează Veaceslav Epureanu pentru The Insider.
La mijlocul lunii noiembrie 2024, The New York Times și The Washington Post au dezvăluit că administrația Biden a autorizat Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) să folosească ATACMS și rachete Storm Shadow/SCALP-EG cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.
Anterior, aceste rachete au fost folosite exclusiv împotriva țintelor din teritoriile ucrainene ocupate de ruși.
În mijlocul acestui val de lovituri din luna noiembrie, Vladimir Putin a semnat un decret de modificare a doctrinei nucleare a Rusiei pentru a scădea pragul de utilizare și a lansat o rachetă balistică „Oreshnik” împotriva unui important centru de producție militară din orașul ucrainean Dnipro.
Pe 21 noiembrie, Vladimir Putin a subliniat că lovitura cu racheta „Oreshnik” a fost executată „ca răspuns la utilizarea, de către Ucraina, a armamentului american și britanic cu rază lungă de acțiune”.
După data de 25 noiembrie 2024, AFU s-a abținut, temporar, de la noi atacuri pe teritoriul Rusiei. În noaptea de 11 decembrie 2024, însă, cel puțin șase rachete ATACMS (potrivit informațiilor furnizate de Ministerului rus al Apărării ) au fost lansate la Taganrog – un oraș-port din regiunea Rostov din Rusia. Atacul a rănit 41 de militari pe un aerodrom militar, înregistrându-se și un deces.
„Utilizarea rachetelor ATACMS și Storm Shadow/SCALP-EG a forțat comandamentul militar al Rusiei să se adapteze la amenințarea unor lovituri adânci în adâncimea teritoriului Rusiei.
Mass-media citează, adesea, o evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) care afirmă că există sute de ținte pentru armele occidentale cu rază lungă de acțiune, pe teritoriul Rusiei.
Dar, în realitate, numărul de ținte cu adevărat importante – obiecte pur militare, excluzând infrastructura critică și marile întreprinderi industriale – este mult mai mic”, explică Veaceslav Epureanu în analiza publicată de The Insider.
Rămâne neclar, totuși, ce granițe mai există pentru utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune. Până acum, au fost raportate lovituri în regiunile Bryansk, Kursk și Rostov, cinci atacuri în care au fost utilizate – conform datelor Ministerului Rusiei – 25 de rachete ATACMS și 12 rachete Storm Shadow/SCALP-EG.
„Există, de asemenea, rapoarte neconfirmate ale unei încercări de a lovi Yeysk în Krasnodar Krai.
Oricare ar fi scopul, continuarea unor astfel de lovituri pe teritoriul rus este puțin probabil să producă rezultate dramatice.
Impactul limitat al loviturilor occidentale cu rachete poate fi mai bine înțeles în comparație cu unul dintre cele mai mari raiduri coordonate ale Rusiei din război, efectuat pe 17 noiembrie 2024.
În mod esențial, nici rachetele ATACMS, nici Storm Shadow/SCALP-EG nu pot ajunge la bazele unde sunt depozitate aceste aeronave și munițiile lor.
Mulți observatori se temeau că utilizarea rachetelor occidentale pe teritoriul Rusiei va provoca un nou val de escaladare de la Moscova. În schimb, Rusia a utilizat „Oreshnik” – o nouă rachetă balistică cu rază intermediară echipată cu focoase hipersonice – care a vizat uzina aerospațială Pivdenmash din Dnipro.
Putin a descris impactul rachetei ca fiind comparabil cu o lovitură nucleară sau cu un meteorit, deși experții rămân sceptici cu privire la eficacitatea acesteia atunci când este folosită fără o sarcină utilă nucleară.
În timp ce noi lovituri asupra teritoriului rus ar putea determina lansări suplimentare de Oreshnik, cea mai gravă consecință va fi probabil o creștere a atacurilor rusești asupra infrastructurii critice a Ucrainei – un model observat în mod repetat atunci când «liniile roșii» stabilite de Kremlin au fost depășite.
Chiar dacă rachetele ATACMS și Storm Shadow/SCALP-EG sunt incapabile să schimbe cursul războiului, poziția Kievului este mult mai bună cu ele decât ar fi fără ele”, încheie Veaceslav Epureanu.
Foto main – Profimedia Images
Citește și: