Ce înseamnă, de fapt, Postul CRĂCIUNULUI. Părintele Necula spulberă „miturile„: „Postul nu ne cheamă la suferință”
POSTUL CRĂCIUNULUI. Părintele Constantin Necula consideră că, odată cu Postul Crăciunului, începe și ascensiunea credincioșilor spre Betleem, asemănați cu magii care au însoțit Steaua care i-a condus spre locul sfânt al nașterii lui Iisus.
Părintele Necula, sfaturi duhovnicești despre Postul Crăciunului
„Începem să urcăm spre Betleem. Suntem, dacă vreți, asemeni magilor care cam la această vreme trebuie să fi părăsit cetățile lor comode pentru a căuta și însoți pe cer Steaua cea Binevestitoare. Căci despre un drum este vorba în postire, o călătorie a vârtuților pe care să le dăruim cu bucurie Pruncului ce ridică toate păcatele lumii.
Este greu să explici lumii moderne de ce este important să postești. Nu, nu este un simplu motiv de dietă. Părintele Arsenie Boca ne spune, într-un text minunat din Cuvinte Vii (Deva, 2006, p.146): „De multe ori ne plângem împotriva limitelor noastre, împotriva condiției umane.
Tânjirea după desăvârșire a omului ne dă dreptate. Dar întrebarea este dacă, în condiția noastră de acum, putem suporta desăvârșirea? De pildă ce-am face noi dacă am ști dinainte, cum știa Iisus, numai acest singur fapt: cât vom avea de suferit?”, a declarat părintele Necula, potrivit romaniatv.net.
Ce reprezintă, de fapt, Postul Crăciunului
Potrivit Părintelui Necula, nu postul ne cheamă la suferință, ci însăși amăreala vieții noastre amărăște postirea.
„Nu, Postul nu ne cheamă la suferință, amăreala vieții noastre amărăște postirea. Efortul de a fi echilibrat, decent și firesc este înscris în noi, chip al slavei lui Dumnezeu din fiecare. Dorințele noastre neloiale Evangheliei ne fac greoi la postit, cârcotași la binele lui Dumnezeu către noi și bârfitori unii altora.
De aceea să începem să postim prin a înțelege. Postul Nașterii Domnului este linia de lumină ce unește istoria așteptării lui Mesia cu istoria de după Venirea Lui, purtând ca miez Taina Betleemului. Este modul de a întâmpina existența lui Dumnezeu cu propria existență, modelată după exigențele vieții pe care Cel ce vine le așază ca sens vieților noastre.
Suntem născuți să trăim în pace, răbdare și respect, în cordialitate și bun simț. A posti înseamnă a ne aduce aminte că suntem oameni, a ne reaminti că taina Învierii noastre începe cu taina Nașterii Lui, a Dumnezeului nostru ce va pătimi, muri și învia pentru noi”, a mai susținut părintele Constantin Necula.
Părintele Necula, invitat la podcast-ul Altceva cu Adrian Artene. Urmărește aici:
- Părintele Constantin Necula: Nu mă pot ruga pentru toți politicienii, dar mă rog ca Dumnezeu să îi lumineze. Trebuie să ne venim în fire. Țara este țara
- Părintele Constantin Necula: „Cred că suntem nedrepți cu basarabenii noștri. Nu i-am ajutat”
- Părintele Constantin Necula: „Dumnezeu este chiar și în război. În lacrima soldatului care refuză să își împuște aproapele, în lacrima mamei care își așteaptă copilul” | VIDEO
- VIDEO | Părintele Constantin Necula, despre întâlnirea dintre „cel mai bun profesor și cel mai bun tată pe care i-am văzut vreodată”: Aici e ortodoxia, frumusețea metaforică a Duhului Sfânt
- VIDEO | Părintele profesor Constantin Necula, despre vizita lui Ceaușescu la Tismana: „Mi-a șters cu buretele toate răutățile, tot frigul mâncat, toată foamea”