Konstantin Skorkin, jurnalist și cercetător independent care studiază istoria politică a Donbasului, publicând articole în Foreign Affairs, The Moscow Times sau Republic, face o analiză amănunțită a circumstanțelor care au dus la demiterea generalului Valeri Zalujni de la conducerea armatei ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi vrut să dea o nouă „viaţă” armatei sale prin numirea generalului Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant-şef, acesta înlocuindu-l pe Valeri Zalujni.
Numai că scenariul era previzibil, spune Konstantin Skorkin, acesta reamintind relația tensionată dintre Volodimir Zelenski și generalul Valeri Zalujni, o relație care domină politica internă ucraineană de peste un an.
„Demiterea lui Zalujni, care a venit în cele din urmă pe 8 februarie, era de mult așteptată, dar vestea a eclipsat alte evenimente și a dat naștere la o mulțime de previziuni despre ceea ce așteaptă armata ucraineană sub noul său comandant.
Consecințele politice potențiale par, de asemenea, a fi de mare anvergură. Prin concedierea lui Zalujni, Zelenski își asumă un risc major. Niciodată până acum nu a sfidat atât de flagrant consensul public de dragul propriei sale supraviețuiri politice.
La începutul războiului, relația dintre Zelenskyi și Zalujni arăta ca dintr-un film de la Hollywood: președintele și generalul stăteau umăr la umăr pentru a-și apăra țara. Inevitabil, mass-media occidentală și ucraineană au creat un cult din acești eroi. Dar realitatea era foarte diferită.
În cele din urmă, relația a căzut victima a două blesteme eterne ucrainene: încântarea prematură a succesului și o ciocnire inoportună de ambiții. Zelensky și-a investit toată autoritatea sa media globală în ideea unei victorii iminente a Ucrainei ca urmare a unei contraofensive de succes.
După eșecul acelei contraofensive, s-a simțit înșelat de militari. A devenit clar că președintele ucrainean nu mai era dispus să tolereze un comandant șef independent sau chiar autonomia armatei în ansamblu”, notează cercetătorul Konstantin Skorkin într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.
„Principalul motiv pentru demiterea comandantului șef a fost rivalitatea politică”
Acum, precizează Konstantin Skorkin, liderul ucrainean Zelenski vrea să prezinte plecarea lui Zalujni ca parte a unei „reporniri a sistemului”. Totuși, avertizează cercetătorul, „este evident că principalul motiv pentru demiterea comandantului șef a fost rivalitatea politică”.
„Atâta timp cât a fost doar o chestiune de neînțelegeri manageriale, cooperarea dintre cei doi bărbați a rămas posibilă, dar după publicarea evaluărilor care arătau că Zaluzhny a început să-l depășească pe Zelensky, acest tandem a fost condamnat.
Președintele Zelenski a ales un moment bun pentru un cutremur major. El ar putea îndepărta cu ușurință mai multe alte personalități și oficiali înalți din securitate în același timp: nimeni nu mai este de neînlocuit în afara biroului președintelui.
Amenințarea militară venită din Rusia acționează ca un control al posibilelor erupții de furie publică, deoarece nimeni nu vrea să ajute inamicul prin eventuale proteste în stradă.
Totuși, acest triumf al oportunității politice este o bombă cu ceas și se adaugă problemelor cu care guvernul ucrainean se va confrunta, în relația cu sociatatea civilă, după război. În luna mai a acestui an, puterile constituționale ale lui Zelenski expiră odată cu sfârșitul mandatului său.
Nu vor lipsi oameni gata să-i reamintească președintelui cât de precară este legitimitatea lui în timpul războiului. Proporția de ucraineni care cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită era deja de peste o treime în ianuarie 2024.
Noul comandant șef al armatei ucrainene va continua să acționeze în conformitate cu dorințele președintelui. Asta include și problema dureroasă a mobilizării, care devine inevitabilă având în vedere numărul de trupe de care dispune inamicul. Zelenski a dorit foarte mult să transfere responsabilitatea mobilizării asupra armatei, iar Sîrski va prelua cel mai probabil rolul de «polițist rău» în această situație”, mai notează Konstantin Skorkin.
„Zelenski face totul pentru a se reinventa”
Konstantin Skorkin este de părere că președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă, practic, să se reinventeze prin demiterea generalului Valeri Zalujni.
„Chiar acum, Zelenski face totul pentru a se reinventa. El încearcă să ridice din nou spiritul națiunii, vorbind despre o victorie iminentă și o repornire totală a sistemului.
Dar împrejurările plecării generalului Valeri Zalujni creează impresia unui președinte ucrainean care își depășește «zona de influență», punând mai mult sau mai puțin deschis interesele înguste și egoiste înaintea considerațiilor de stat, cu consecințe greu de prevăzut”, încheie cercetătorul Konstantin Skorkin.
Foto – Profimedia Images
Citește și:
Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”
Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”
Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”
Moscova are doar de CÂȘTIGAT din rezolvarea crizei de la Marea Roșie cu „mână” americano-engleză: „Loviturile împotriva Houthi, apreciate la Kremlin”