Prima pagină » Actualitate » Ce înseamnă SPCEP, SPCJEP sau SPCLEP din cartea de identitate

Ce înseamnă SPCEP, SPCJEP sau SPCLEP din cartea de identitate

Ce înseamnă SPCEP, SPCJEP sau SPCLEP din cartea de identitate

Cartea de identitate este extrem de importantă pentru fiecare persoană, fiind documentul cu care te legitimezi în orice situație.  

Fiecare carte de identitate, în afară de nume, prenume, naționalitate, sex, CNP, seria și numărul, mai conține anumite indicative, sub forma unor inițiale, în partea de jos.

Însă, puțini știu ce înseamnă SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP din buletin. Ori care este diferenţa dintre cele trei. În funcție de reședința fiecărui cetățean din România, abrevierea poate fi diferită. Oricum ar fi, SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP se află pe toate buletinele din țară.

Potrivit autorităților, cele trei abrevieri înseamnă:

  • SPCEP este prescurtarea pentru Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor;
  • SPCLEP înseamnă Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor;
  • SPCJEP înseamnă Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor.

Un alt aspect referitor la aceste indicative, este că, în funcție de sectorul localității, apare fie sectorul de reședință, fie localitatea de reședință.

Cum se va transforma cartea de identitate

Începând cu anul 2030, oricine va dori să iasă din țară va fi nevoit să aibă o carte de indentitate cu cip. De asemenea, noul buletin electronic va ține și locul cardului de sănătate. Totodată, acestea vor putea fi folosite pentru a accesa de la distanță sistemele online ale instituților statului.

Ca element de noutate față de buletinele actuale, cărțile de identitate electronice nu vor conține informațiile despre locul nașterii și domiciliu, acestea fiind păstrate doar pe cip.

Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi însă stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți.

Documentul are o valabilitate de zece ani, pentru persoanele care au peste 18 ani, cinci ani pentru cele care au între 14 și 18 ani și nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și