Prima pagină » Actualitate » Ce „instrucțiuni genetice” declanșează vaccinul Pfizer-BioNTech după administrare/ Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”: „Este un vaccin care conține rețeta genetică…”

Ce „instrucțiuni genetice” declanșează vaccinul Pfizer-BioNTech după administrare/ Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”: „Este un vaccin care conține rețeta genetică…”

Ce „instrucțiuni genetice” declanșează vaccinul Pfizer-BioNTech după administrare/ Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”: „Este un vaccin care conține rețeta genetică...”

Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”, a explicat la Digi24, ce conține noul vaccin Sars-CoV-2 dezvoltat de Pfizer-BioNTech și de Moderna și care sunt beneficiile față de vechile tehnologii folosite în seruri antivirale. Aceasta a mai explicat și cum este avizat un vaccin, astfel încât să nu pună în pericol viețile oamenilor.

„Este un vaccin foarte performant, un tip nou de vaccin care nu include nicio porțiune de germene ca atare. Nu conține fracțiuni de virus sau virus întreg omorât sau virus atenuat, după cum erau toate vaccinurile acum. Este un vaccin care conține rețeta genetică a antigenului pe care organismal nostru o va produce apoi, ca și antigen, și împotriva căruia tot organismul nostru va produce anticorpi în forma acestei rețete. În momentul în care organismul vine în contact cu virusul adevărat, anticorpii sunt gata pregătiți”, a declarat medicul infecționist.

Medicul spune că scade riscul unor efecte adverse, deoarece aceste vaccinuri nu conți fragmente de virus

“Scade extrem de mult acest risc. Este un vaccin extrem de nou și extrem de performant din punct de vedere medical și ca tehnologie de preparare a vaccinurilor. Este absolut recomandat. Două dintre vaccinurile care au atins acum nivelul de administrare generală, deci au aviz, sunt preparate după același stil, au aceeași platformă”, a afirmat Florescu.

Aceste seruri trebuie păstrate și transportate în condiții speciale, potrivit directorului medical de la Spitalul “Victor Babeș”.

Directorul medical de la “Victor Babeș”: Ambele trebuie păstrat un lanț al frigului foarte riguros, pentru că singurul punct slab este  că nu este suficient de stabil la temperaturi normale

“Temperaturi de minus multe grade pentru unul și de minus mai puține grade pentru celălalt. În orice caz, trebuie pentru ambele trebuie păstrat un lanț al frigului foarte riguros, pentru că singurul potential punct slab este faptul că nu este suficient de stabil la temperaturi normale”, a precizat ea.

Aceasta spune că temerile privind prezența unor substanțe periculoase sau netestate în aceste vaccinuri nu sunt întemeiate.

“Cred că tot timpul suntem în contact cu tot felul de substanțe. Cred că mai multe substanțe de genul ăsta sunt într-un spray cu care te dai zilnic, decât într-un vaccin. Aceste vaccinuri sunt substanțe extrem de bine studiate. Sunt loturi întregi, de exemplu pentru acest vaccin de Sars-CoV-2 au fost cam aproape 50.000 de oameni testați în cadrul testelor clinice oficiale, așa cum se fac în toată lumea”, explică medicul.

Un vaccin este lansat pe piață când conceptul de siguranță, tolerabilitate și profilul de eficiență este sigur

„Lucrurile sunt luate foarte serios. Niciodată nimic nu este lăsat în voia sorții și, în plus, după ce un vaccin este dat pe piață pentru utilizare, este urmărit în continuare, post-marketing, cu avertizări și comunicări de efecte secundare și altele, încă câțiva ani, pentru a preîntâmpina eventuale alte lucruri care nu au fost observate în timp util. Dar lucrul ăsta se întâmplă extrem de rar, să mai apară încă ceva”, a mai adăugat Simin Aysel Florescu.

Vaccinul antigripal ar putea fi „preparat” după noua tehnologie de vaccinare Covid-19

Pentru oamenii de știință care studiază virusurile gripale, ultimele descoperiri științifice din domeniu sunt foarte importante, pentru că anunță o accelerare a cercetării lor, potrivit Bloomberg.

“Vom vedea cum vaccinurile și toate aceste noi tehnologii se comportă”, a declarat Gregory Glenn, director de cercetare la Novavax, care lucrează la vaccinuri Covid și la cele împotriva gripei.

Virusurile gripale care infectează oamenii se schimbă în mod constant, așa că de două ori pe an – în jurul perioadei de apogeu a sezoanelor de gripă din iernile emisferelor de Nord și de Sud – OMS lucrează la cea mai bună estimare despre tulpinile care ar putea să apară în anul următor.

Vaccinurile antigripale au avut o eficiență între 10% și 60% în ultimii 15 ani, potrivit expertului american privind bolile infecțioase, Anthony Fauci

“Odată ce producția de vaccin începe, este aproape imposibil să începi unul nou dacă apare o tulpină virală diferită”, a declarat Fauci în fața Congresului, anul trecut.

Unele tehnici explorate de cercetătorii Covid sunt fundamental diferite. În loc de proteine virale, vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna conțin așa-numitul ARN mesager, sau mARN – instrucțiunile genetice care provoacă corpul să producă antigeni specifici bolii, efectiv trasnformându-se în propria fabrică de vaccin. Tehnologia încă este nouă, iar un debut cu succes împotriva Covid ar impulsiona încrederea publicului în vaccinurile mARN pentru gripă și alte boli, potrivit profesorului-asistent de la școala de medicină a Universității din Maryland, Meagan Fitzpatrick. “Va fi un impuls uriaș. Cele mai mari obstacole vor fi deja trecute”, a spus ea.

Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna conțin ARN mesager, sau mARN – instrucțiunile genetice care aduc modificări sistemului imunitar

A doua tehnologie antigripală pregătită să primească un avantaj de la cercetarea Covid este așa-numitul vaccin recombinant, o idee urmărită de Novavax și Sanofi. În acest proces, oamenii de știință înlătură din ADN-ul virusului ceea ce declanșează un răspuns imunitar. Tehnicienii combină ADN-ul cu material genetic care poate penetra celulele insectelor precum molii, care cresc cu succes proteine și sunt ușor de cultivat. Celulele apoi produc antigenul care poate fi recoltat pentru a fi folosit la vaccin. O subsidiară a Sanofi a semnat un contract de 226 de milioane de dolari în luna decembrie a anului trecut cu Departamentul de Stat al SUA pentru Sănătate și Servicii Umane pentru a mări capacitatea de producție a vaccinurilor antigripale recombinante la o facilitate din Pennsylvania.

Pfizer, BioNTech și Moderna, care nu oferă seruri antigripale în prezent, aplică deja vaccinurile mARN și la altele pe lângă Covid. Tehnologia “va schimba piața gripei”, a declarat Mikael Dolsten, directorul științific al Pfizer. “Vedem o mare oportunitate”.

Citește și