Prima pagină » Actualitate » Ce legumă să NU pui în supă. Deși e delicioasă, devine toxică atunci când o reîncălzești

Ce legumă să NU pui în supă. Deși e delicioasă, devine toxică atunci când o reîncălzești

Ce legumă să NU pui în supă. Deși e delicioasă, devine toxică atunci când o reîncălzești
Leguma care trebuie consumată cu moderatie in supele reincalzite, sursa foto; Envato

O supă delicioasă se prepare cu multe legume și la foc mic. Dintre toate legumele și verdețurile, unele nu sunt recomandate în cantități mari, mai ales pentru cei care sunt predispuși la anumite afecțiuni. Care este rădăcinoasa pe care ar trebui să o eviți atunci când faci supe și ciorbe.

Deși țelina este o legumă apreciată pentru gustul ei aromat și beneficiile pentru sănătate, atunci când este folosită în ciorbe sau supe și reîncălzită, poate devein periculoasă. Ea eliberează nitrați, substanțe care, în cantități mari, pot avea efecte negative asupra organismului, în special dacă supa este consumată frecvent.

Astfel, experții avertizează că țelina reîncălzită în ciorbe sau supe poate să provoace intoxicații sau alte probleme de sănătate. Nitrații prezenți în mod natural în această legumă se transformă în nitriți în timpul procesului de reîncălzire, fapt care poate afecta funcționarea unor sisteme ale organismului. Dacă este consumată în cantități mari, substanța poate să devină toxică, în special pentru persoanele cu sensibilități sau copii mici.

Adaugă țelină în canități moderate

Pe lângă riscul prezentat de nitrați, țelina conține și o substanță numită bergapten, care, în condiții de temperaturi ridicate, poate să provoace reacții alergice severe, chiar și reacții anafilactice. Acesta este motivul pentru care se recomandă un consum moderat al țelinei preparate termic, mai ales vara.

Cu toate că este o legumă nutritivă și bogată în vitamine, utilizarea sa în preparatele care sunt destinate a fi reîncălzite trebuie făcută cu precauție. Cel mai bine este să adaugi țelina în supă doar în cantități mici sau să eviți reîncălzirea mâncărurilor care o conțin. Alternativ, țelina poate să fie folosită proaspătă în salate sau în smoothie-uri, unde își păstrează proprietățile benefice, fără să fie riscul de a deveni toxică.

Dacă vreți să preparați supe sau ciorbe bogate în legume fără să vă faceți griji pentru efectele negative ale reîncălzirii, există numeroase alternative sănătoase. Puteți folosi morocovii, rădăcina de pătrunjel, cartofii, ceapa, ardeii, dovleceii.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și