Prima pagină » Actualitate » Ce mănâncă, de fapt, greierii care sunt transformați în făină! Făina de greieri a apărut și în România și costă 962 lei/kg

Ce mănâncă, de fapt, greierii care sunt transformați în făină! Făina de greieri a apărut și în România și costă 962 lei/kg

Ce mănâncă, de fapt, greierii care sunt transformați în făină! Făina de greieri a apărut și în România și costă 962 lei/kg

În ianuarie 2023, Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri de casă pentru componența alimentelor. În iunie 2021, Comisia Europeană a permis adăugarea larvelor de viermi de făină în alimente, iar în noiembrie 2021 a adăugat lăcustele migratoare pe lista produselor alimentare.

Făina de greieri este făcută 100 % din greieri. Greierii crescuți în ferme sunt lăsați 24 de ore fără mâncare. Astfel, intestinele li se golesc, iar apoi sunt înghețați. Aceștia se spală, se degresează și sunt măcinați iar rezultatul este o substanță asemănătoare cu făina.

Potrivit direcților UE, produsele ce conțin făină de greieri vor trebui să specifice cât mai evident acest lucru pe ambalaj, pentru că aceasta ar putea produce alergii, iar în cazul persoanelor alergice la crustacee sau moluşte poate provoca chiar un şoc anafilactic.

Făina de greieri se poate folosi în orice preparat ce necesită făină. Potrivit site-urilor ce o comercializează 100 de grame de făină de greieri costă 96 de lei. Iar un kilogram din această făină ajunge la prețul de 962 de lei.

Cât de sănătoasă este făina de greieri?

Problema posibilelor riscuri pentru sănătate a fost discutată de Marina Brusadelli, psiholog clinician și crescător de insecte amator, într-un articol din ”ilParagone”.

După cum explică expertul, insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, în afară de praful aproape invizibil (fecale), rămășițele rudelor lor. O parte din fecale și resturile de insecte moarte pot ajunge în produsele finale.Specialista subliniază că pentru fermieri, cea mai sigură și mai ușoară cale de a combate contaminarea bacteriană printre insecte este să le dea antibiotice.

Potrivit lui Brusadelli, studiile au arătat că zeci de mii de bacterii și viruși diferiţi se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie. Datorită temperaturii ridicate a culturii, acești agenți patogeni se înmulțesc rapid. Potrivit expertei, consumul de insecte poate reprezenta o amenințare serioasă pentru oameni și alte specii de animale.

”Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care de facto perturbă echilibrul microbiotic transmis și menținut de generații. Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat. Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat)”, spune Brusadelli, potrivit ziarulromanesc.de.

 

 

 

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele