Prima pagină » Actualitate » Ce mânca Nicolae Ceaușescu de Revelion. Dacă lipseau de pe masă era vai și-amar!

Ce mânca Nicolae Ceaușescu de Revelion. Dacă lipseau de pe masă era vai și-amar!

Ce mânca Nicolae Ceaușescu de Revelion. Dacă lipseau de pe masă era vai și-amar!

Mesele familiei Ceaușescu nu erau încărcate de mâncăruri rafinate, cum poate am fi tentați a crede. Gusturile lui Nicolae Ceaușescu erau orientate către meniurile tradiționale de Revelion

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau”, povestește fiica lui Marin Ceaușescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

„Era vai și-amar dacă…”

Ei mâncau mâncăruri tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai și-amar!”

„Tanti Lenuța mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceaușescu îi mai plăceau în special preparatele tradiționale din pește: ciorba de pește, plachia și saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb și țuică de prună, fiartă și îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, mai spune ea.

Meniul se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belșug, fripturile la grătar și prazul umplut cu carne. Cât despre cei doi câini, Corbul și Sarona, și aceștia se puteau bucura de talentul de bucătăreasă al Irinei Sava. Dacă dimineața mâncau cremvruști, la prânz puteau „servi” budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat.

Totul era verificat strict de securiști

„Mulți oameni chiar credeau atunci că Ceaușescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: șunculițe proaspăt afumate, cârnați condimentați, carne de porc, brânzeturi și îi trimiteau pachete lui Ceaușescu”, spune ea.

Unii, mai gospodari, trimiteau chiar și lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate.

Tot de domeniul alimentar amintesc și unele dintre cadourile pe care le-a primit Nicolae Ceaușescu la diferite aniversări. În 1978, zile întregi oamenii din diferite instituții s-au străduit să creeze cele mai potrivite daruri, pe măsura celor 60 de ani ai președintelui, cum ar fi niște știuleți din porumb cu totul și cu totul din aur. Sau un borcan de zece kilograme umplut nu cu murături, ci cu… diamante sintetice, a mai zis ea.

Generalul Maior Marin Neagoe, în cartea „35 de ani. Umbra lui Ceaușescu”, descrie reacția pe care a avut-o primul om al țării atunci când a primit darurile: „Președintele s-a încruntat și a tunat: Luați-le de aici chiar acum. Să nu le mai văd. Nu sunt cadouri de ziua unui om. Sunt jafuri”.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și