Ce meserii ar putea să DISPARĂ, din cauza Inteligenței Artificiale. Există și joburi care nu se vor afla în pericol
This browser does not support the video element.
Piața forței de muncă s-ar putea schimba semnificativ în următorii 10 ani. Unele joburi, cum ar fi casieri, traducător și operatori call-center sunt în pericol să dispară, pentru că sarcinile vor putea fi preluate mai ieftin și mai eficient de inteligența artificială. Avertismentul vine din partea experților în resurse umane, care încă de pe acum recomandă celor vizați să dezvolte competențe digitale.
Agricultori, șoferi, programatori, inginer hardware și specialist în digital marketing… sunt cinci ocupații care nu vor dispărea în următorii 10 ani, conform unui sondaj realizat în rândul celor mai mari angajatori.
La polul opus, unele activități din prezent ar putea deveni amintire, ca urmare a avansului tehnologic.
„Ele nu vor dispărea deodată, vor începe să descrească încet-încet. Joburile care presupun introducere de date în calculator… acum sunt sisteme foarte bune pentru a prelua astfel de activități. Zona de telemarketing, mesaje simple publicitare pe care le adresăm la telefon. Inteligența artificială poate prelua o parte dintre ele. Joburile de casier, de exemplu, vedem în supermarketuri, chioșcurile digitale la care putem să facem singuri plata”, a precizat entru TVR Dragoș Gheban, managerul unei platforme de recrutare online.
Consultanții în carieră recomandă celor care lucrează ca traducător, operator call-center sau operator de introducere de date să dezvolte competențe noi.
„Principale competențe ar fi digitalizare, adaptabilitate, flexibilitate. Dacă vreau să fac altceva, trebuie să intru, să-mi fac un instructaj, un training și-l pun pe CV, iar la interviu spun că nu am experiență în domeniul acesta, dar am studiat, am făcut un mic proiect și mă pot descurca”, a precizat Octavia Niekoop, consilier în carieră.
Odată cu actualizarea nomeclatorului ocupațiilor din România, care a avut loc în 2022, au fost eliminate 62 de ocupații ce nu mai aveau căutare, printre care telexist, inspector telegrame și șef vagon poștal.
În locul lor au apărut alte 69 de ocupații noi, printre care barman, preparator de cafea, altfel spus, barista, consilier de stat și producător muzical.
Specialiștii în resurse umane îi sfătuiesc pe cei interesați de o meserie de viitor să cunoască cel puțin o limbă străină de circulație internațională.
FOTO – Captură video: TVR