Ce modificări au intrat în vigoare de la 1 octombrie în Codul Rutier. Permisul, suspendat pentru abateri considerate până acum banale
Ce modificări au intrat în vigoare de la 1 octombrie în Codul Rutier. Permisul poate fi suspendat pentru abateri considerate până acum banale. Iată ce trebuie să știe șoferii.
De la începutul lunii octombrie, apar o serie de reglementări din Codul Rutier care s-au înăsprit și pot conduce chiar la suspendarea dreptului de a conduce. Astfel, chiar și abateri considerate până acum banale, precum vorbitul la telefon, se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce și reținerea permisului.
Așadar, permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile pentru acțiuni ca: folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice, depășirea coloanei de mașini oprite la semafor, neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor, trecerea pe roșu, depășirea neregulamentară, acumularea a 15 puncte de penalizare și nerespectarea semnalelor polițistului rutier.
Mai mult, șoferii care au permisul suspendat și circulă pe drumurile publice cu dovada înlocuitoare expirată, riscă amenzi mari, dosar penal și chiar închisoare de la șase luni la trei ani.
Când se suspendă pe loc dreptul de a mai conduce
Suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 60 de zile se poate fi cauzată de accidente din neacordare de prioritate, depășire neregulamentară, circulația pe sens opus, conducere sub influența alcoolului (dacă nu este infracțiune penală, ea conduce la suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de zile), probleme tehnice grave, precum cele majore la sistemul de frânare sau direcție, întoarcerea sau circulația pe contrasens pe autostradă, acestea atrag suspendarea permisului pentru 120 de zile, nerespectarea regulilor la trecerea cu calea ferată.
Dacă conduci un autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efect similar, dacă nu respecți semnalele polițiștilor la trecerea coloanelor oficiale, se face suspendarea pe loc a dreptului de a conduce.
Alte fapte care contribuie la suspendarea pe loc a dreptului de a conduce sunt neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire, și neanunțarea sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident cu pagube materiale.
sursă foto: Envato
CITEȘTE ȘI:
Noi reguli pentru obținerea permisului auto. Vor fi schimbări MAJORE