Decizia care AFECTEAZĂ milioane de români / Ce nu vor mai avea voie să facă cei care stau la curte

Publicat: 26 06. 2024, 11:48
De ce trebuie să ții cont dacă stai „la curte” pentru a nu avea probleme cu Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Uniunea Europeană a adoptat o nouă directivă cu impact major asupra aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România, în special cele din mediul rural. Conform noilor reguli, începând din 2030, sobele tradiționale pe lemne vor fi interzise, într-un efort de a promova metode de încălzire mai sustenabile și prietenoase cu mediul.

Această decizie face parte din Strategia Energetică a României pentru perioada 2035-2050, care pune accentul pe tranziția către tehnologii de încălzire mai eficiente și mai puțin poluante.

În conformitate cu directivele UE, sobele pe bază de peleți sau biomasă, pompele de căldură și branșarea la rețeaua de gaze naturale sunt alternativele recomandate pentru înlocuirea sobelor tradiționale.

Alternativa: Pompele de căldură

Pompele de căldură sunt considerate soluția ideală conform noilor reglementări, fiind capabile să extragă căldura din mediul înconjurător (aer, sol, ape subterane) și să o transfere eficient în locuințe pentru încălzire și apă caldă.

Aceste dispozitive nu ard combustibili fosili, având un impact redus asupra mediului și oferind un randament energetic ridicat comparativ cu sistemele tradiționale.

Implementarea noilor tehnologii va fi susținută financiar de Uniunea Europeană, care estimează alocarea a aproximativ 86,7 miliarde de euro până în 2050 pentru instalarea pompelor de căldură în întreaga Europă.

Începând cu 2026, România va avea acces la Fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice, destinat sprijinirii decarbonizării încălzirii și răcirii clădirilor.

Vă recomandăm să citiți și: