Există o serie de restricții privind numele pe care părinții din România pot să le aleagă pentru copiii lor, conform noului Cod Civil. Deși există flexibilitate în ceea ce privește numele în țara noastră, există totuși anumite limite care trebuie respectate.
Legislația românească permite o gamă variată de prenume pentru copii, inclusiv unele mai neobișnuite. Cu toate acestea, noul Cod Civil interzice explicit numele considerate ridicole sau care semnifică lucruri indecente.
Astfel, articolul 84, alineatul 2 din noul Cod Civil stabilește că „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”. Cu toate acestea, documentul nu furnizează o listă specifică de nume interzise, lăsând la latitudinea ofițerului de stare civilă să decidă dacă un anumit nume este considerat indecent sau ridicol.
În cazul în care părinții insistă asupra unui anumit nume respins de către ofițerul de stare civilă, ei pot să conteste decizia în instanță, unde magistrații vor lua o decizie finală.
Această practică nu este specifică României, însă mai multe țări din întreaga lume au impus restricții mult mai severe în ceea ce privește numele copiilor. Suedia, de exemplu, nu a permis unui cuplu să-și numească copilul „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116”, care se pronunța (Albin n.red) . Aceștia doreau să-și boteze cu acest nume ciudat copilul în semn de protest pentru o Lege care împiedica familiile care nu erau din clasa nobililor.
De asemenea, Italia a refuzat numele „Vineri” pentru că era asociat cu personajul „Vineri”, sclavul lui Robinson Crusoe. China a respins cererea unor părinți care doreau să-și numească copilul „@”.
În România, au fost înregistrate și unele nume amuzante sau neobișnuite pentru copii, cum ar fi „Televizor,” „Superman,” „Facultatea,” „Farmacia,”Mercedesa” și multe altele.
Aceste exemple neobișnuite nu sunt interzise în mod explicit de lege, dar pot atrage atenția ofițerului de stare civilă asupra respectării regulilor și a bunelor moravuri, iar acesta poate decide dacă acceptă acest nume sau nu, potrivit playtech.ro.