Iată ce nu este recomandat să pui pe noptiera din dormitor. Mulți români fac această greșeală, fără să știe la ce pericole se expun. Din cauza acestui obiect pot să apară alergii și stări neplăcute.
Amenajarea dormitorului este foarte important, dat fiind că este un spațiu dedicat odihnei. Astfel, este important să știi ce obiecte poți pune, dar și ce nu poți pune pe noptieră.
De regulă, pe noptierele din dormitor se află obiecte care nu se folosesc, dar care creează o imagine de ansamblu armonioasă. Printre aceste obiecte se află și lumânările parfumate, care sunt o reală amenințare pentru starea de sănătate.
Se știe că, lumânările parfumate sunt folosite atât pentru design, dar și pentru mirosul lor plăcut. Doar că, puțină lume știe faptul că acestea sunt foarte periculoase.
Specialiștii sunt de părere că lumânările parfumate nu ar trebui puse niciodată pe noptiera din dormitor. De ce? Deoarece în timpul arderii, ele emană substanțe periculoase pentru organism.
În momentul în care sunt aprinse, lumânările degajă în aer particule și compuși organici volatili. Printre cei mai comuni compuși se numără formaldehida și benzenol care, la temperatura camerei, iau forma vaporilor.
Compușii organici provin, de regulă, de la tipul de ceară utilizat, dar și de la parfumurile care dau mirosul lumânării. Printre cele mai periculoase tipuri de ceară se află ceara de parafină, care eliberează mai mulți compuși organici volatili decât orice alt tip de ceară.
Cei care au astfel de lumânări din ceară de parafină trebuie să știe că nivelul de substanțe chimice potential dăunătoare este scăzut. Dar pentru a nu reprezenta niciun pericol pentru sănătate, ele trebuie amplasate și aprinse în locuri bine ventilate.
De asemenea, lumânările parfumate nu ar trebui să se regăsească în casele celor care suferă de astm, alergii sau alte afecțiuni respiratorii. În cazul lor, lumânările parfumate agravează afecțiunile și declanșează simptome noi.
Deși nivelul substanțelor chimice nu este ridicat, persoanele sensibile pot să simtă imediat prezența lor. De regulă, acestea reacționează prin iritații ale sinusurilor sau strănut.
Dar dacă vrei să ai lumânări parfumate în casă, poți opta pentru cele fabricate din ceară de albine sau din soia. De asemenea, te poți orienta și către lumânările cu fitil de lemn sau de bumbac, în locul celor din metal.
CITEȘTE ȘI:
Bețișoare și lumânări parfumate, pline de substanțe chimice periculoase
Bisericile au scumpit lumânările. Cât au ajuns să coste