Ce pățești dacă adormi cu televizorul deschis, de fapt. Riscurile sunt inimaginabile

Ce pățești dacă adormi cu televizorul deschis, de fapt. Riscurile sunt inimaginabile
SURSA FOTO - Pexel
Publicat: 11/07/2022, 17:05
Actualizat: 11/07/2022, 17:33

Un nou studiu al cercetătorilor americani arată că obiceiul de a adormi la televizor poate duce la o moarte prematură. S-a descoperit faptul că somnul cu lumină ambientală este legat de o multitudine de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și diabet, care ar putea provoca o moarte prematură. În acest context, milioane de cetățeni din SUA sunt în pericol.

Cercetătorii de la Northwestern University School of Medicine au examinat impactul luminii ambientale asupra sănătății și obiceiurilor de somn ale a 552 de persoane cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani, iar în urma studiului s-a constatat că cei care au dormit chiar și cu cea mai mică lumină ambientală aveau mai multe șanse de a suferi de diabet, obezitate și hipertensiune arterială.

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Phyllis Zee, pentru CNN.

Potrivit studiului, rezistența la insulină era mai probabil să apară dimineața după ce oamenii dormeau într-o cameră cu iluminare slabă, cum ar fi cea emisă de un televizor, notează nypost.com.

„Arătăm un mecanism care ar putea fi fundamental pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru. Arătăm că îți afectează capacitatea de a regla glucoza”, a explicat Zee.

Rezistența la insulină (prin care celulele din mușchi, grăsime și ficat nu răspund corespunzător la insulină) este asociată în mod obișnuit cu diabetul de tip 2, hipertensiunea și bolile cardiovasculare.

Datele studiului au arătat că 17,8% dintre participanți, care au dormit noaptea cu lumină ambientală, sufereau de diabet, în comparație cu doar 9,8% care au dormit într-o cameră complet întunecată.

Între timp, 40,7% dintre participanții care au dormit cu lumină ambientală erau obezi, în timp ce puțin peste un sfert dintre participanții care au dormit în întuneric se încadrau această categorie (26,7%).

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat cercetătorul principal al studiului.

Studiul despre somn a descoperit și alte fapte tulburătoare care leagă lumina de problemele de sănătate. Astfel, cei care au adormit în lumina ambientală au avut mai multe șanse să rămână treji mai târziu și apoi să doarmă mai târziu a doua zi.

„Știm că cei care dorm târziu au tendința de a avea, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”, a mai declarat Zee pentru sursa citată.

Expunerea chiar și la lumină ambientală moderată în timpul somnului este dăunătoare funcției cardiovasculare în timpul somnului și poate crește rezistența la insulină în dimineața următoare.

Între timp, studiul a mai descoperit că mai puțin de jumătate din toți participanții au dormit mai mult de cinci ore pe noapte într-o cameră complet întunecată.

Desigur, nu doar televizoarele îi îngrijorează pe specialiștii în somn, pentru că și smartphone-urile provoacă distrageri în timpul nopții.

Un studiu din 2019 a descoperit că 36% dintre adolescenți și 26% dintre adulți se trezesc pentru a-și verifica dispozitivul mobil cel puțin o dată în timpul nopții, directorul de cercetare al sondajului descriind „perturbarea” somnului drept o „preocupare legitimă”.

Între timp, un expert în somn i-a sfătuit pe oameni să renunțe la telefoane cu cel puțin trei ore înainte de culcare, deoarece „lumina albastră emisă pe ecran vă poate păcăli mintea să creadă că este zi, în ciuda faptului că afară este întuneric”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Yamato Zaharia a fost “asaltat” de Ovidiu Neveu la o terasă din centrul Bucureștiului. Răfuiala...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Adriana Bahmuțeanu iși face dreptate în instanță. A urgentat procedura pentru a-și lua mai rapid...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi...
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Scene de groază la MasterChef. Așa ceva nu s-a mai întâmplat
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi