Prima pagină » Actualitate » Ce pățești dacă adormi cu televizorul deschis, de fapt. Riscurile sunt inimaginabile

Ce pățești dacă adormi cu televizorul deschis, de fapt. Riscurile sunt inimaginabile

Ce pățești dacă adormi cu televizorul deschis, de fapt. Riscurile sunt inimaginabile

Un nou studiu al cercetătorilor americani arată că obiceiul de a adormi la televizor poate duce la o moarte prematură. S-a descoperit faptul că somnul cu lumină ambientală este legat de o multitudine de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și diabet, care ar putea provoca o moarte prematură. În acest context, milioane de cetățeni din SUA sunt în pericol.

Cercetătorii de la Northwestern University School of Medicine au examinat impactul luminii ambientale asupra sănătății și obiceiurilor de somn ale a 552 de persoane cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani, iar în urma studiului s-a constatat că cei care au dormit chiar și cu cea mai mică lumină ambientală aveau mai multe șanse de a suferi de diabet, obezitate și hipertensiune arterială.

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Phyllis Zee, pentru CNN.

Potrivit studiului, rezistența la insulină era mai probabil să apară dimineața după ce oamenii dormeau într-o cameră cu iluminare slabă, cum ar fi cea emisă de un televizor, notează nypost.com.

„Arătăm un mecanism care ar putea fi fundamental pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru. Arătăm că îți afectează capacitatea de a regla glucoza”, a explicat Zee.

Rezistența la insulină (prin care celulele din mușchi, grăsime și ficat nu răspund corespunzător la insulină) este asociată în mod obișnuit cu diabetul de tip 2, hipertensiunea și bolile cardiovasculare.

Datele studiului au arătat că 17,8% dintre participanți, care au dormit noaptea cu lumină ambientală, sufereau de diabet, în comparație cu doar 9,8% care au dormit într-o cameră complet întunecată.

Între timp, 40,7% dintre participanții care au dormit cu lumină ambientală erau obezi, în timp ce puțin peste un sfert dintre participanții care au dormit în întuneric se încadrau această categorie (26,7%).

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat cercetătorul principal al studiului.

Studiul despre somn a descoperit și alte fapte tulburătoare care leagă lumina de problemele de sănătate. Astfel, cei care au adormit în lumina ambientală au avut mai multe șanse să rămână treji mai târziu și apoi să doarmă mai târziu a doua zi.

„Știm că cei care dorm târziu au tendința de a avea, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”, a mai declarat Zee pentru sursa citată.

Expunerea chiar și la lumină ambientală moderată în timpul somnului este dăunătoare funcției cardiovasculare în timpul somnului și poate crește rezistența la insulină în dimineața următoare.

Între timp, studiul a mai descoperit că mai puțin de jumătate din toți participanții au dormit mai mult de cinci ore pe noapte într-o cameră complet întunecată.

Desigur, nu doar televizoarele îi îngrijorează pe specialiștii în somn, pentru că și smartphone-urile provoacă distrageri în timpul nopții.

Un studiu din 2019 a descoperit că 36% dintre adolescenți și 26% dintre adulți se trezesc pentru a-și verifica dispozitivul mobil cel puțin o dată în timpul nopții, directorul de cercetare al sondajului descriind „perturbarea” somnului drept o „preocupare legitimă”.

Între timp, un expert în somn i-a sfătuit pe oameni să renunțe la telefoane cu cel puțin trei ore înainte de culcare, deoarece „lumina albastră emisă pe ecran vă poate păcăli mintea să creadă că este zi, în ciuda faptului că afară este întuneric”.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și