Ce pensie primește un român după 35 de ani de muncă
Ce pensie primește un român după 35 de ani de muncă? Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de 35 de ani, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.
Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active. (21,25% din salariu).
Calculând pe baza unui salariu minim de 3.000 lei, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei, după 35 de ani de muncă, fără a fi suficientă pentru a-și permite multe lucruri și pentru avea un trăi decent.
Pentru a afla data la care se pot pensiona, fie că este vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parțială sau pensie pentru limita de vârstă, oamenii pot accesa site-ul Casei Naționale de Pensii Publice și pot completa datele lor de naștere și sexul. Astfel, vor obține informații despre data la care pot solicita pensia.
Cum poți face recalcularea pensiei
Cei care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru prin solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Astfel, după orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie.
„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.