Prima pagină » Actualitate » Ce pensie va primi un român, dacă se pensionează cu o vechime de 45 de ani de muncă

Ce pensie va primi un român, dacă se pensionează cu o vechime de 45 de ani de muncă

Ce pensie va primi un român, dacă se pensionează cu o vechime de 45 de ani de muncă

Ce pensie va primi un român, dacă se pensionează cu o vechime de 45 de ani de muncă? Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de decenii, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.

Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active.

Legea pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie, precizează că nicio pensie nu va scădea. Pensiile care ar trebui să scadă rămân cele în plată.

Calculând pe baza unui salariu minim de 3.000 lei, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei, după 35 de ani de muncă, fără a fi suficientă pentru a-și permite multe lucruri și pentru avea un trăi decent.

De asemenea, dacă pensionarul ar fi avut o vechime de 40 de ani de muncă, calculul ar fi: 0,73648 (Punctajul anual) x 40 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani) + 1 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 35 de ani). Vor rezulta un număr de 40,7092 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 3.297 lei.

Însă, ce pensie va avea un român dacă ai muncit 45 de ani pe un salariu de 4.000 lei net? Total puncte 47. Se adugă: puncte de stabilitate: 5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 10 X1 = 16,25. Sunt 53 puncte X 81 lei = 5.100 lei brut / 4.800 lei net.

Cum poți face recalcularea pensiei

Cei care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru prin solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Astfel, după orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și